Foto: Damjan Tadic / CROPIX

MOĆNA KOMBINACIJA DIVLJEG KESTENA I RAKIJE: Natečene noge i bolne vene postat će prošlost s ovim receptom

Autor: Dnevno, B.V.

Jesen je pred vratima, a s njima, počinje i sezona kestena. Kesteni pripadaju skupini orašastih plodova, no od oraha, badema i lješnaka, razlikuju nižim udjelom masti i visokim udjelom škroba te jedini sadrže vitamin C. Iako ih ima stotine vrsta, kesteni se dijele na pitome i divlje. Pitomi su jestivi, divlji nisu, ali posjeduju ljekovita svojstva i njegovi se ekstrakti koriste za pripremu ljekovitih biljaka.

Nemojte misliti da je divlji kesten cijenjen samo u narodnim lijekovima, jer ga i suvremena medicina sve više priznaje i koristi kao sastojak u brojnim kozmetičkim proizvodima. Ako se želite uvjeriti u djelotvornost ovog čudesnog ploda, podijelit ćemo s vama recept za divlji kesten u rakiji. Možete imati tinkturu od divljeg kestena iz kućne radinosti.

Divlji kesten je poznat po svojoj sposobnosti da olakšava bolove u nogama i sve one simptome proširenih vena koji vas muče. Premda ima različite načine upotrebe, mi ćemo se ovdje zadržati samo na tome kako se koristi divlji kesten za vene i kapilare.

Divlji kesten u rakiji koristi se kao tretman i pokazalo se da pomaže kod grčeva u nogama uslijed loše cirkulacije i smanjene elastičnosti vena. Međutim, onima koji se bave medicinom i biljkama, dobro je poznato da ublažava i bolove u zglobovima izazvane reumom, napetost u mišićima i kroničnu natečenost nogu zbog zadržavanja vode u organizmu.

Tinktura od divljeg kestena bogata je aktivnim sastojcima koji jačaju zidove kapilara. To spriječava oticanje nogu, i ali i pucanje kapilara i pojavu onih “fleka” koje sliče na paukovu mrežu.

Foto: Damjan Tadic / CROPIX

RECEPT ZA DIVLJI KESTEN U RAKIJI

-8 plodova divljeg kestena – osušenog
-1 litra jake domaće rakije




KAKO OSUŠITI DIVLJI KESTEN?

Sušenje plodova divljeg kestena je jako bitna stvar koju morate znati. Najbolje je da ih osušite prirodno, jer pokušaj da to isto učinite u pećnici, može biti neefikasan, ukoliko pretjerate sa temperaturom i uništite sve ono korisno u njima.

Najbolje je da ih sušite na krovu ili nekom drugom mjestu gde mogu biti izloženi direktnoj sunčevoj svjetlosti. Vidjet ćete kada se plod divljeg kestena skupi i izgleda osušeno. E takav plod spreman je za upotrebu.




Plodove divljeg kestena isjecite na četvrtine. Ovako isječene plodove kestena stavite u stakenku i prelijte litrom rakije. Divlji kesten u rakiji spreman je za upotrebu tek nakon 14 dana. Do tada treba stajati na nekom toplom mjestu, odnosno na sobnoj temperaturi i izložen suncu. Povremeno protresite teglu.

Nakon tog vremena, procijedite i dobili ste domaću tinkturu od divljeg kestena za vene.

KAKO SE KORISTI OVA TINKTURA?

Možete je nanijeti na malo vatice, i zatim utrljavati na oboljela mjesta, odnosno tamo gdje imate izražene vene.

Drugi način je da napravite oblog za vene. Pomiješajte tinkturu od divljeg kestena koju ste napravili sa jednakom količinom vode i stavite na gazu. Zatim gazom prekrijete upaljene vene i ostavite da djeluje 2 sata. Ovo je varijanta dobra onda kada se bol proteže po čitavim nogama.

Treći način da koristite divlji kesten u rakiji je da pomješate tinkturu s malo maslinovog ulja i tako mažete na kožu .

Možete mazati oboljela područja 2-3 puta dnevno i popucane kapilare, otečenost nogu i bolne vene, počet će se povlačiti.

 

Autor:Dnevno, B.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.