Foto: Screenshot/YouTube

Mnogima su promaknule ove greške u kultnom Titanicu: ‘To je jednostavno nemoguće’

Autor: F. P.

Iako je od njegovog izlaska prošlo dugih 27 godina, film ‘Titanic’ i dalje je jedan od najpopularnijih uradaka. Nesretna sudbina luksuznog plovila još danas izaziva jezu, a velik fokus je i na tragičnoj ljubavnoj vezi Jacka i Rose, koje su u filmu utjelovili Leonardo DiCaprio i Kate Winslet.

Tragično prvo putovanje Titanica rezultiralo je potonućem 15. travnja 1912. godine, uslijed čega je poginulo 1500 ljudi. Među poklonicima ekranizacije ove povijesne nesreće nalazi se i švedski povjesničar Claes-Göran Wetterholm, kojemu je Titanic postao gotovo pa specijalizacija.

Claes je sada za britanske medije iznio mnoštvo nelogičnosti na koje je naišao u filmu. Tvrdi kako se neke od najpoznatijih scena nisu mogle dogoditi te da je stvarnost izgledala dosta drugačije, a za film je rekao kako je najbolji ikad snimljen “o stvarima koje se nikada nisu dogodile”.

Spor sa redateljem oko lomljenja broda

Jedan od najviše zastrašujućih trenutaka je kada se golemi brod, stojeći gotovo okomito u vodi, prelama na dva dijela. No ako je suditi prema Claesu, takav način slamanja broda nije bio moguć, a oko toga se navodno posvađao i sa redateljem Jamesom Cameronom.

“Cameron je došao na našu izložbu i ja sam ga proveo kroz nju. Rekao sam mu da se krma broda nije odlomila i pala u ocean. Jednostavno se nisam mogao suzdržati i nazvao sam njegovu teoriju s**njem. Da je krma pala nastao bi tsunami koji bi preplavio čamce za spašavanje”, pojasnio je.

Cameron je na to navodno inzistirao da je do vala uistinu došlo, što se kosi s izjavama drugih. Neki su rekli kako na vodi nije bilo mreškanja, dok su se drugi nadovezali uz tvrdnju da nikad nisu vidjeli mirniji sjeverni dio Atlantskog oceana.
‘Film je pogrešan u jednom ili drugom smislu’

Cameron je navodno u jednom dokumentarcu izjavio da je netočno prikazao potonuće broda. “Film je pogrešan u jednom ili drugom smislu. Sklon sam misliti da je pogrešan u spuštanju stražnjeg dijela krme, baš zbog onoga što vidimo na pramcu olupine”, rekao je u ‘Titanic: 25 godina kasnije’.

Dok brod tone u filmu, vidimo da su putnici treće klase osuđeni na smrt jer im zaključana vrata priječe put, a hodnici su pod vodom. Povjesničar Claes je, međutim, drugačijeg mišljenja te smatra da su u pitanju bile mentalne prepreke koje su putnike spriječile da se spase.
Jedna od ikoničkih scena koja je potaknula razne rasprave jest pred kraj samog potonuća. Rose leži na komadu drveta za koji su mnogi govorili da su vrata, koji pluta na ledenoj vodi, dok Jack polako umire i na kraju tone. Povjesničar je otkrio kako se zapravo uopće ne radi o vratima.

Nekoć omiljeni glumac suočen s ozbiljnim optužbama: ‘Bio je agresivan, nasrtao je’

Jack i Rose bi preživjeli možda 15 minuta

“To je komad obloge iz salona prve klase koji se još uvijek može vidjeti u Pomorskom muzeju u Halifaxu. Jack ne bi mogao preživjeti jer je voda bila ispod nule, a oplata je zapravo bila vrlo tanka. Jack bi preživio oko 15 minuta, a ni Rose ne bi ništa duže”, istaknuo je Claes.

Kako to već biva, neki od likova su izmišljeni za potrebe filma. No Wetterholm navodi neke koji su stvarni, poput Molly Brown koja moli časnika koji upravlja čamcem za spašavanje da se okrene kako bi pokupili putnike. Stvarni su i milijunaš JJ Astor i njegova trudna žena koja je ukazala na polumrtvu Rose u moru.

Isplivala nestvarna snimka iz Jugoslavije: Pogledajte kako se ljetovalo prije više od 60 godina

Uz brojne scene koje izazivaju žalost, mora se spomenuti kapetana Johna Smitha. On je prikazan kako u kormilarnici čeka sigurnu smrt, čime je ‘ispoštovao’ tradiciju da kapetan tone zajedno s brodom. No mnogi vjeruju da je zapravo skočio u vodu i pomagao ljudima da uđu u čamce prije nego što je naposlijetku poginuo.

“Poslije su se pojavile mnoge priče o kapetanu Smithu koje tvrde da nikada nije umro, jer je jednostavno nestao. Činilo se da je bio vrlo neaktivan tijekom potonuća. Nije zasigurno bio spreman na to, pa imam osjećaj da je možda doživio psihički slom”, zaključio je Claes.

Autor:F. P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.