fbpx
Foto: Patrik Maček/PIXSELL

MIRJANA HRGA OŠTRO NA KONOBARA IZ SRBIJE: ‘Tko tu koga?! Ovaj tupi i truje tržište!’ Nazvala ga i PROŽDRLJIVIM POLUPROIZVODOM!

Autor: Š. P.

Nakon što su brojni regionalni mediji prenijeli iskustva konobara iz Srbije koji je na Redditu podijelio detalje svog ovoljetnog rada u Hrvatskoj, na svom Facebook profilu ljutito je reagirala Mirjana Hrga.

Podsjetimo, mladić je prepričao ovoljetno neugodno iskustvo s jednog hrvatskog otoka na kojem je radio kao konobar. “Neki idiot od konobara je uzvikivao ‘Za dom spremni’, ali je idućeg tjedna poslan kući. Što se ostalog tiče, korektno sam prihvaćen, kao što bi prihvatili i svakog drugog stranca. Imao sam solidan smještaj i ne tako solidne cimere, jestivu hranu i to je to”, napisao je konobar.

Iako mu je rečeno da će imati zdravstveno osiguranje, pri dolasku u Dom zdravlja nisu ga, kaže, htjeli primiti.

“Po restoranima je masovno nedostajalo radnika, od kuhara i pomoćnika u kuhinji do šankera i konobara, a vjerujem da sam samo zbog toga i primljen. Na početku nitko nije htio sa mnom posebno raditi, bio sam prepušten sebi i pravio sam kardinalne greške koje sam kasnije ispravio. I to je to”, napisao je i dodao da je radio za 1400 eura.

Mirjani Hrgi, novinarki koja je nakon odlaska iz novinarstva ušla upravo u ugostiteljstvo, ova se vijest nije svidjela. Uz podijeljeni članak o čitavoj priči, oštro se obrušila na mladića.

“Tko tu koga?! Dakle, frajer, prema vlastitom priznanju početnik-neznalica, s plaćom i napojnicom imao je cca 2.700 eura na mjesec i pri tom plaćen smjestaj, režije i hranu i kaže da je bio – izrabljivan (btw., došao odraditi sezonu, a ne provesti zivot u tom restoranu)”, započela je Hrga svoje izlaganje.

Usporedila konobare i novinare

“Ne znam kako je sada, ali moji kolege novinari, kojima su matere i ćaće odvajali od usta da im zasole pamet, rade petkom i svetkom, ako je Božić slobodan, radna je Nova godina i tako neprestano. Ako imaju 800 eura kao obrazovani početnici-neznalice u poslu, umiru od sreće, sami plaćaju svoj stan, prijevoz do posla i hranu koju pojedu. Poslodavac im eventualno u izbornoj noći plati, ako plati, pizzu jer rade 18 sati u komadu. I sad ovaj tupi!
I truje tržiste”, piše Hrga.

“Momak, tvoj poslodavac da fiskalizira svaku tvoju kao i gostovu kavu, da plaća doprinose i poreze, ako je priča istinita, ti ne bi imao takvu plaću. Imao bi je prvi konobar. Ili ti bivši vlasnik krade državu, pa plaća toliko i takve kao ti, ili je lud i upravo zaključuje da je propao, jer ako radi pošteno – ne ide to tako momče. Ni u Hrvatskoj, a o zemlji iz koje dolazis jos manje”, dodaje pasionirano.
“Puste bajke. Ali opasan putokaz u pakao koji nas čeka sljedeće godine. Bez pravih radnika, a s takvim proždrljivim poluproizvodima”, oštro zaključuje Hrga.

Autor:Š. P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.