FOTO: YouTube Screenshot

Milena Dravić gađala novinarku zbog jednog pitanja: Zbog ovog je nastao ogroman skandal

Autor: G.B.

Jugoslovenska diva Milena Dravić, ostavila je neizbrisiv trag u domaćoj kinematografiji. Glumila je u preko sto filmskih ostvarenja. Njene replike se i danas prepričavaju, a veliku slavu stekla je ulogama u filmovima: “Kozara”, “Ljubavni život Budimira Trajkovića”, “Rad na određeno vrijeme”, “Moj tata na određeno vrijeme”, “Sekula se opet ženi”, “Nije lako sa muškarcima” i “Zona Zamfirova”.

Poznata je još i kao učiteljica iz kultne serije “Priče iz Nepričave”, Vera iz “Policajca sa Petlovog brda”, zatim kao Vukosava Petrović i Spomenka iz TV–komedija “Pozorište u kući” i “Lud, zbunjen, normalan”.

Dravićeva je na film došla slučajno, kada je 1959. prvi put napustila Beograd, i otišla kod tetke u Sarajevo. Zapazio je slovenski redatelj i reditelj František Čap i dao joj ulogu u svom filmu “Vrata ostaju otvorena”. Nakon toga su se nizali uspjesi, koji su obiljležili njenu bogatu karijeru.

Foto: Danijel Bartolic / CROPIX

Stav o kontracepciji je umalo stajao uloge

Dravić je na kraju glumila u filmu “Sutjeska” sa slavnim Richardom Burtonom, a zbog svog ponašanja u Cannesu tijekom filmskog festivala skoro nije dobila ulogu u filmu.

Naime, dok je bila u Cannesu s filmom “Misterije organizma” jedna britanska novinarka Milenu Dravić je pitala: “Da li vi Jugoslovenke znate za kontracepciju?”

“Tih dana mučila sam se s migrenom i izvadila sam iz torbe te pilule i počela sam ih gađati s njima. Svi listovi su pisali o tome, Literatura gazeta je napisala da sam se neprimjereno ponašala. To me umalo stajalo i uloge u filmu ‘Sutjeska’. Vraćam se iz Cannesa i Nikola Popović, direktor filma, mi kaže da neću moći glumiti u ‘Sutjesci’. Godinu dana je prošlo, Dragan i ja na moru, i ležimo na plaži, kad vidim neke crne izglancane cipele mi prilaze, a ono Popović i kaže mi: „Diži se, moraš na Tjentište odigrati svoju ulogu”, ispričala je jednom prilikom Dravić.

Cijela je Jugoslavija pamti obnaženu, osim velikog Arsena: ‘Njegova umjetnost stala je između nas’
Dravićeva je dobitnica Nagrade za najbolju sporednu glumicu na Kanskom filmskom festivalu, specijalne nagrade Zlatna ruža na Filmskom festivalu u Veneciji, najprestižnijih srpskih nagrada Dobričin prsten i “Žanka Stokić” za cjelokupan doprinos jugoslovenskoj i srpskoj kinematografiji, nagrade “Joakim Vujić”, nagrade Pavle Vuisić na Filmskim susretima u Nišu, četiri Zlatna ćurana na Danima komedije u Jagodini i rekordnih deset Zlatnih arena na Filmskom festivalu u Puli.
Autor:G.B.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.