Mekane kiflice sa sirom i šunkom: Izvrsne za doručak, užinu ili prilog!

Autor: Dnevno.hr/T.Š.

Mekane kiflice sa sirom i šunkom izvrsne su za doručak, užinu ili prilog! Pripremite ih u tren oka.

Sastojci:

Za tijesto:
500 g glatkog brašna
1 vrećica suhog kvasca (7 g)
1 žlica šećera

1 žličica soli
250 ml mlakog mlijeka
60 g maslaca, otopljenog
1 jaje
Za punjenje:
150 g naribanog sira (npr. gaude ili ementalera)
150 g šunke, narezane na sitne kockice
2 žlice svježeg peršina, sitno nasjeckanog
1 žlica senfa (po želji)
sol i papar po ukusu

Priprema:

U maloj posudi pomiješajte suhi kvasac, šećer i mlako mlijeko. Ostavite da odstoji nekoliko minuta dok se kvasac ne aktivira i ne stvori mjehuriće. U velikoj zdjeli pomiješajte glatko brašno i sol. Dodajte otopljeni maslac i jaje te smjesu kvasca. Miješajte dok ne dobijete mekano tijesto. Prebacite ga na pobrašnjenu površinu i mijesite 5-10 minuta dok ne postane glatko i elastično. Ako je tijesto previše ljepljivo, dodajte malo brašna. Vratite tijesto u zdjelu, prekrijte je krpom i ostavite na toplome mjestu da se udvostruči, što obično traje oko 1 sat. Dok se tijesto diže, pripremite punjenje. Pomiješajte naribani sir, narezanu šunku, svježi peršin i po želji senf. Dodajte sol i papar po ukusu. Nakon što se tijesto udvostručilo, premijesite ga na pobrašnjenoj površini kako biste uklonili zrak. Razvaljajte ga u pravokutnik debljine otprilike 1 cm. Ravnomjerno rasporedite pripremljeno punjenje po tijestu. Zarolajte ga u čvrstu rolu i narežite je na jednake dijelove, debljine oko 2 cm. Položite kiflice na lim obložen papirom za pečenje i ostavite ih još 15-20 minuta. Zagrijte pećnicu na 180 °C. Kiflice pecite 15-20 minuta ili dok ne postanu lijepo zlatnosmeđe.




Autor:Dnevno.hr/T.Š.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.