Foto: Instagram

MARIO VALENTIĆ OSUĐEN ZBOG VIDEA IZ CRKVE: Povrijedio je vjerske osjećaje, mora platiti kaznu!

Autor: Š. P.

Performans kojeg su glumac i avanturist Mario Valentić te trener Šimun Cimerman usred zatvaranja zbog pandemije koronavirusa izveli u jarunskoj crkvi Svete Mati Slobode izazvao je veliku medijsku pozornost krajem prošle godine, a sud je sada donio i okrivljujuću presudu, prema kojoj su dvojica sportaša narušavali javni red i mir.

Zbog vježbanja u crkvi, snimljenog i objavljenog na društvenim mrežama u znak protesta protiv tadašnjih odluka Kriznog stožera RH, Valentić i Cimerman prijavljeni po čl. 6 i 14. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira.

U presudi, među ostalim, stoji da su “osuđeni zbog događaja od 30. studenog 2020. godine jer su ‘u vremenu od 13,50 do 14,00 sati narušavali javni red i mir na naročito drzak i nepristojan način, tako što su u kapelici crkve Svete mati slobode na adresi Don Petra Šimića 1 u Zagrebu, neovlašteno i bez odobrenja župnika unijeli spravu za vježbanje – ergometar i prostirku, na kojima su izvodili vježbe u znak protesta na odluku o epidemiološkim mjerama kojima se ograničavaju okupljanja radi sprječavanja prijenosa bolesti uzrokovanih Covidom-19, što su sve snimili i zapis (snimku) u trajanju od 1 minute i 15 sekundi objavili na društvenim mrežama i time ga učinili vidljivim javnosti, što je kod građana uzrokovalo uznemirenost, radi čega je zatražena intervencija policije, dakle, na javnom mjestu remetili javni red i mir građana na naročito drzak i nepristojan način, čime su počinili djelo prekršaja iz članka 6. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, kažnjivo po istom članku istog Zakona, što su istom zgodom na opisani način kao pod I. omalovažili moralne osjećaje građana vjernika, dakle, na javnom mjestu – kapelici crkve omalovažili moralne osjećaje građana vjernika, čime su počinili prekršaj iz čl. 14. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, kažnjiv po istom članku, istog Zakona”.

Foto: YouTube

Svaki u državni proračun mora uplatiti po 754 kune, a ako to učine u mjesec dana, bit će dovoljne i dvije trećine izrečene novčane kazne.

“Prostori crkve su namijenjeni građanima i vjernicima koji u njih dolaze radi molitve i radi prisustvovanja misama koje se tu održavaju, a okrivljenici su iz protesta unijeli u taj prostor sportsku opremu i odradili desetak minuta sportske vježbe kontrirajući time epidemiološkim mjerama ograničavanja okupljanja radi sprječavanja prijenosa bolesti Covidom, što se podvodi pod naročito drsko i nepristojno ponašanje u javnom prostoru, čime su narušavali javni red i mir, istovremeno omalovažavali moralne osjećaje građana vjernika koji su zapravo reagirali na objavu video uratka kojega su okrivljenici stavili u medije”, stoji u presudi sutkinje Maje Župančić Ukropina.

Ispričali su se

“Prvookrivljenik Šimun Cimerman izjavio je u svoju obranu da su navodi optužnog prijedloga istiniti jer da je predmetnoga dana zaista sa svojim kolegom Mariom Valentićem narušavao javni red i mir u kapelici predmetne crkve, kada su desetak minuta vježbajući on na ergometru, a Mario na prostirci, time protestirali na epidemiološke mjere zaustavljanja kompletnog sporta u državi, dok su se mise u crkvama i dalje održavale i crkve bile normalno otvorene, koje vježbanje su snimili i objavili u medijima, a za što su se naknadno ispričali javnosti i župniku”, piše u presudi.

“Drugookrivljenik Mario Valentić izjavio je da se pridružuje u cijelosti obrani svog prijatelja, prvookrivljenika, uz priznanje da je počinio ono što mu se stavlja na teret te da mu je žao radi toga i da su se naknadno ispričali radi spomenute aktivnosti”, istaknuto je u presudi Općinskog prekršajnog suda u Zagrebu.




Podsjetimo, na kraju jednominutnog videa koji sportaše prikazuju u treningu organiziranom u samom centru jarunske crkve pojavljuje se i njihov poziv.

Foto: YouTube

Autor:Š. P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.