Makovnjača: Neodoljiva rolada bogatog nadjeva idealna je za vikend

Autor: Dnevno.hr/T.Š.

Ako ste ovih dana uživali u neodoljivom okusu tradicionalne makovnjače i orahnjače te poželjeli napraviti svoju, isprobajte ovaj sjajan recept za ukusnu roladu bogatog nadjeva.

Sastojci:


Za tijesto:
1/2 kg brašna
2 žumanjka
1 kocka svježeg kvasca
5 dag šećera
korica pola limuna
2-3 dl mlijeka
1 žlica soli
2 dag maslaca
Za nadjev:
25 dag maka
6 dag šećera
1 žlica meda
4 dag grožđica
1 žlica ruma
2,5 dl mlijeka

Priprema:

U veliku zdjelu stavite izmrvljeni kvasac, 1 žličicu šećera i par žlica mlakog mlijeka. Ostavite da kvasac počne fermentirati, što obično traje oko 10-15 minuta. Kada se zapjeni, kvasac je spreman. U brašnu napravite udubinu (rupicu) i u nju stavite aktivirani kvasac. Dodajte preostali šećer, naribanu koricu pola limuna, žumanjke, sol i otopljeni maslac. Postupno dodajte toplo mlijeko i mijesite tijesto dok ne postane srednje čvrsto. Mlijeko treba dodavati postupno kako biste dobili pravu konzistenciju tijesta. Pokrijte zdjelu vlažnom krpom ili kuhinjskim ubrusom i ostavite tijesto da se diže oko 10 minuta. Tijesto podijelite na pola. Razvaljajte prvu polovicu na debljinu prsta kako biste dobili pravokutnik. Pomiješajte mak, šećer, med, grožđice, rum i mlijeko. Zagrijte smjesu da se sastojci dobro povežu, a zatim ohladite prije nego što je namažete na tijesto. Namažite polovicu tijesta pripremljenim nadjevom. Savijte ga preko nadjeva kako biste stvorili rolu. Ponovite postupak s drugom polovicom tijesta. Premažite rolice žumanjkom i ostavite ih da se kratko dižu.
Pecite rolice u zagrijanoj pećnici na 200 °C oko 30 minuta ili dok ne postanu zlatnosmeđe. Kad se makovnjače ohlade, narežite ih na kolutove i poslužite.

Autor:Dnevno.hr/T.Š.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.