
Pohane jabuke ispunit će dom neodoljivim mirisom
Ako ste ovih dana uživali u neodoljivom okusu tradicionalne makovnjače i orahnjače te poželjeli napraviti svoju, isprobajte ovaj sjajan recept za ukusnu roladu bogatog nadjeva.
Sastojci:
Za tijesto:
1/2 kg brašna
2 žumanjka
1 kocka svježeg kvasca
5 dag šećera
korica pola limuna
2-3 dl mlijeka
1 žlica soli
2 dag maslaca
Za nadjev:
25 dag maka
6 dag šećera
1 žlica meda
4 dag grožđica
1 žlica ruma
2,5 dl mlijeka
Priprema:
U veliku zdjelu stavite izmrvljeni kvasac, 1 žličicu šećera i par žlica mlakog mlijeka. Ostavite da kvasac počne fermentirati, što obično traje oko 10-15 minuta. Kada se zapjeni, kvasac je spreman. U brašnu napravite udubinu (rupicu) i u nju stavite aktivirani kvasac. Dodajte preostali šećer, naribanu koricu pola limuna, žumanjke, sol i otopljeni maslac. Postupno dodajte toplo mlijeko i mijesite tijesto dok ne postane srednje čvrsto. Mlijeko treba dodavati postupno kako biste dobili pravu konzistenciju tijesta. Pokrijte zdjelu vlažnom krpom ili kuhinjskim ubrusom i ostavite tijesto da se diže oko 10 minuta. Tijesto podijelite na pola. Razvaljajte prvu polovicu na debljinu prsta kako biste dobili pravokutnik. Pomiješajte mak, šećer, med, grožđice, rum i mlijeko. Zagrijte smjesu da se sastojci dobro povežu, a zatim ohladite prije nego što je namažete na tijesto. Namažite polovicu tijesta pripremljenim nadjevom. Savijte ga preko nadjeva kako biste stvorili rolu. Ponovite postupak s drugom polovicom tijesta. Premažite rolice žumanjkom i ostavite ih da se kratko dižu.
Pecite rolice u zagrijanoj pećnici na 200 °C oko 30 minuta ili dok ne postanu zlatnosmeđe. Kad se makovnjače ohlade, narežite ih na kolutove i poslužite.
Pohane jabuke ispunit će dom neodoljivim mirisom
Tjestenina u umaku s piletinom: Neodoljiva mirisom i okusom
Internet bruji o ovim kolačima: Osim neobičnog okusa, bogat je izvor bjelančevina
Veganski bolonjez: Oduševljava i ljubitelje mesa