Foto: Ilustracija/Pixabay

Majku svoje djece zlostavljao 20 godina: Sina napao nožem kada ju je pokušao obraniti

Autor: Dnevno.hr/F. P.

Zlostavljanje u obitelji nažalost je i danas nešto s čime mnogi ljudi odrastaju i nose se u svoja četiri zida. Najčešće je u pitanju nasilje koje muškarac počini nad ženom, no ima i slučajeva gdje su jedan ili oba roditelja nasilni prema djeci. Jedna žena je u javnoj Facebook grupi ‘Mamine tajne anonimne i javne‘ podijelila svoju priču, točnije priču o tome kako je njena majka u takvim uvjetima živjela 20 godina.

“To se odrazilo na njeno fizičko i psihičko zdravlje, na mene i brata, tako da smo izrasli u preosjetljive i nesigurne ljude bez samopouzdanja. Nitko nam nije pomogao, ni institucije ni rodbina. Susjedi su nas ismijavali, žalili nas ili su gledali svoja posla,” piše žena. Kaže kako su ona i brat bili ponižavani i odvojeni od svih, ali da su glumili da su dobro. Prema njenim riječima, sve je eskaliralo jednom prilikom kada je njen brat pokušao zaštititi majku, a otac ga je u naletu bijesa pokušao ubosti nožem.

Foto: Ilustracija/Pixabay

“Tada smo pobjegli u iznajmljen stan. Nismo imali ništa osim odjeće na sebi. Maltretiranje se nastavilo još nekoliko godina iako nismo bili zajedno sa ocem,” nastavlja se u tekstu. “Stalno smo dobivali prijetnje, živjeli smo u strahu za život. Napokon je završio u zatvoru na dvije godine zato što smo sve prijavljivali. Uspjeli smo se izboriti, stvorili smo miran dom ali su ožiljci ostali.” Za kraj je poručila svima koji trpe takve situacije da to nikako ne čine jer, koliko god je teško otići iz takvih okolnosti, još je teže u njima ostati i živjeti takav život.


‘Neka ovo pročitaju žene koje kažu da ostaju u braku radi djece!’

Komentari ispod objave su puni izraza podrške, pohvale, te onih koji su odlučili podijeliti i svoja slična iskustva. “Hvala bogu što ste konačno našli svoj mir. Veselite se svakom novom danu,” kaže jedan komentar, dok drugi kaže kako takve stvari kreću iz djetinjstva te da se ‘krug’ može nastaviti ako se ne riješi trauma. Jedna osoba je pak podijelila sličnu priču te napisala kako su i ona i njena sestra radi zlostavljanja od strane roditelja postale emocionalno nestabilne.

Foto: Ilustracija/Pixabay

“Ovo sve trebaju pročitati žene koje kažu da ostaju u braku radi djece!” piše još jedan komentar, a drugi navodi: “Vama i vašem bratu, vašoj majci, želim samo sreću da lijepo proživite taj život za koji ste se sami izborili.” Treći pak autorici teksta savjetuje da u radu sa psihoterapeutom pokuša razriješiti probleme i zaliječiti ožiljke koje joj je nanio “demon u ljudskoj koži“.

Ako ste žrtva nasilja u obitelji, nasilje možete prijaviti policijskoj postaji, državnom odvjetništvu ili centru za socijalnu skrb, a pomoć žrtvama pružaju brojne ustanove i nevladine organizacije. Sva tijela koja postupaju u povodu nasilja u obitelji dužna su postupati hitno. Pomoć, potporu i podršku možete dobiti koristeći Adresar ustanova, organizacija i ostalih institucija koje pružaju pomoć, podršku i zaštitu žrtvama nasilja u obitelji.

Autor:Dnevno.hr/F. P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.