Foto: Ivo Ravlic / CROPIX / Ilustracija

Ljudi masovno komentiraju nebo nad Hrvatskom: ‘Bilo je prometno danas’

Autor: I.G.

U nedjelju se nad Istrom odigrao zanimljiv meteorološki događaj – pojava vidljivih tragova kondenzacije, poznatih kao contrailsi. Prizore su fotografijama zabilježili brojni građani, a mnogi su prema ovoj pojavi bili vrlo sumnjičavi.

Prometno je bilo danas na nebu iznad Kvarnera…

📸 Ivan Vuljanić

Posted by Fiuman.hr on Sunday, 19 November 2023

 

Ovaj fenomen nastaje kada vodena para koja proizlazi iz mlaznih motora zrakoplova susretne izuzetno hladan zrak na velikim visinama, rezultirajući stvaranjem dugih bijelih linija koje ostaju vidljive satima.

Večeras je najbolje bilo promatrati contrailse iz zapadne Istre. Samo treba biti opremljen i primjereno se zaštititi.
Posted by IstraMet on Sunday, 19 November 2023

 

Contrailsi nisu samo estetski element na plavom nebu, već su i predmet znanstvenog zanimanja.
Foto: Screenshot/Facebook

Pojava ovih tragova u velikom broju može ukazivati na visoku vlažnost zraka u gornjim slojevima atmosfere, što često prati predfrontalne uvjete, koji se javljaju prije dolaska atmosferske fronte.

“Nešto se jako zabavno događalo na našem nebu. Netko se dobro zafrkavao”, objavljeno je na Facebook stranici otoka Cresa. Brojni su korisnici u komentarima ostavili fotografije ovog fenomena koje su zabilježili.

Foto: Screenshot/Facebook

Prirodni fenomen

“Contrails-ima je večeras išarano nebo uoči promjene koja nastupa sutra navečer, a donosi mjestimičnu kišu, u višem gorju snijeg, a prolaskom fronte u utorak zapuhat će i višednevna bura! Detaljnije o vremenu u novom tjednu donosimo u najavi sutra navečer”, Pišeu opisu objave na Facebook stranici RiMeteo.

Contrails-ima je večeras išarano nebo uoči promjene koja nastupa sutra navečer, a donosi mjestimičnu kišu, u višem gorju…

Posted by RiMeteo on Sunday, 19 November 2023

 

S obzirom na meteorološke prognoze koje najavljuju dolazak fronte krajem utorka, pojava ovih kondenzacijskih tragova može se tumačiti kao prirodni signal koji ukazuje na skoru promjenu vremena.

Contrailsi nisu samo važni za trenutačno tumačenje atmosferskih uvjeta, već su i pokazatelj kako ljudska aktivnost, poput letenja zrakoplova, može ostaviti tragove korisne za meteorološka predviđanja.

Pripremite se za snijeg: ‘Bit će lopatanja i kičmatransa u mnogim našim krajevima’

Formacije koje su primijećene iznad Istre postaju stoga dio šireg konteksta promatranja i razumijevanja atmosferskih procesa, piše Istramet.

Autor:I.G.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.