Foto: Goran Mehkek / CROPIX

LIJEČNIČKA KOMORA DEMANTIRA MIU BEGOVIĆ! Žestoko odgovorili nezadovoljnoj glumici

Autor: dnevno.hr

Hrvatska liječnička komora odgovorila je na prozivke glumice Mie Begović iznesene u javnosti te naglasila da je prema preliminarnim informacijama pacijentici KBC-a Sestre milosrdnice pružena odgovarajuća hitna medincinska skrb u skladu s pravilima struke. Podsjetimo, poznata glumica bila je razočarana prijemom u bolnicu, ali i pristupom jedne liječnice, radi čega se oglasila na društvenim mrežama.

“Ne umire se od Corone, već od nebrige, ako nemate dotičnu (Coronu). Ne znam da li bih se smijala ili plakala (a jesam kad sam došla kući, u razrušen stan)… Sramite se… Dr. me otpustila s tlakom 160-108, (a niskotlakaš sam), (100-50), bez da mi je ponovno izmjeren tlak…”, napisala je.

Hrvatska liječnička komora (HLK) pozvala je na odgovornost u javnom komuniciranju i iznošenju u javnosti osobnih podataka liječnika. Komora je zaprimila zahtjev liječnice koju je glumica u medijima prozvala imenom i prezimenom stoga što joj nije pružila odgovarajuću zdravstvenu skrb, a radi čega je prozvana zatražila zaštitu od Komore “zbog neistinitog i negativnog konteksta u koji je Begović u medijima stavila njezino ime”.Naime, Begović je u medijima i na Facebooku optužila liječnicu da je prilikom njezinog dolaska na hitni bolnički prijem liječnica nije pregledala i da joj nije pružila odgovarajuću zdravstvenu skrb, naveo je HLK.

”Prema preliminarnim informacijama, pacijentici Begović je pružena odgovarajuća hitna medicinska skrb u skladu sa svim pravilima struke. Naime, pacijenticu je pregledala liječnica, napravila joj je odgovarajuće pretrage i dala joj je terapiju te upute za daljnje postupanje”, ističe se u priopćenju Komore koja je bila primorana reagirati na objavljene izjave Mije Begović koja je izrekla optužbe upitne utemeljenosti o postupanju liječnice na hitnom bolničkom prijemu KBC Sestara milosrdnica u Zagrebu.

HLK je najavio da će od voditelja hitnoga bolničkog prijema u tom KBC-u te od ravnatelja bolnice zatražiti službeno očitovanje o ovom slučaju. Uz to, napominju da se u hitnoj bolničkoj službi obavljaju samo nužne i hitne pretrage sa svrhom brze dijagnostike. kako bi se što ranije započelo s liječenjem hitnih stanja.

Pozivajući na odgovornost u javnom komuniciranju i iznošenju u javnosti osobnih podataka liječnika, HLK ističe da je odgovornost javnih osoba u ovakvim situacijama, upravo zbog njihovog čestog prisustva u medijima te utjecaja na stavove javnosti, veća od odgovornosti ostalih građana koji nisu javne osobe.

Za sve eventualne pritužbe pacijenata postoji zakonom predviđena procedura koju je, kako navodi HLK, gospođa Begović u cijelosti preskočila.




Mia Begović zbog bolova došla na Hitnu! A onda liječnicima poručila: ‘Sramite se!’




Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.