Zaposleni roditelji s djecom provode tek 4.7 sati

Autor: dnevno.hr

Unatoč tome što ispitanici s partnerom uspijevaju provesti tek 5,5 sati tijekom radnog tjedna, s djecom 4,7 sata i s obitelji 3,7 sata, najmanje vremena imaju za sebe i hobije koji ih vesele.

Kako uravnotežiti posao i privatni život pitanje je koje muči mnoge, pogotovo zaposlene roditelje kojima današnji tempo rada i stalna dostupnost vrlo često ne ostavljaju dovoljno vremena ili energije za privatne obaveze.

Istraživanju koje je proveo portal MojPosao na preko 500 ispitanika tijekom listopada 2011. pokazalo je da na dvije trećine (70%) zaposlenih poslovne obaveze jako utječu na privatni život dok samo 4% ispitanika ne pati zbog posla u privatno vrijeme. Među onima koji zbog posvećenosti poslu, potiskuju u drugi plan vlastite i potrebe svoje obitelji, više je muškaraca (74%) nego žena (67%).

Dok je 62% ispitanika mlađih od 30 godina izjavilo da im poslovne obveze jako utječu na privatno vrijeme, među ispitanicima starijim od 41 godine takvih je 84%.

Također, ispitanici zaposleni u velikim tvrtkama ili institucijama (s više od 200 zaposlenika) teže se uspijevaju othrvati poslovnim obavezama.

Privatni život također više ‘pati’ kod ispitanika s višim mjesečnim neto primanjima.

Dalmatinci pod najvećim pritiskom

Iako bi se, zbog stereotipa koji postoje, za stanovnike Dalmacije moglo pretpostaviti da su manje podložni pritiscima na poslu, njihov privatni život ipak najviše trpi. Dvije trećine ispitanika iz Dalmacije (75%) izjavilo je kako im poslovne obaveze utječu na privatni život. Najmanje utjecaja na privatni život posao ima na ispitanike iz središnje (56%) i sjeverne (59%) Hrvatske.




Najčešće posljedice koje poslovne obaveze ostavljaju na privatan život ispitanika su nedostatak vremena za sebe (69%), nedostatak energije (67%) i rjeđi susreti s prijateljima (59%).

Unatoč tome što ispitanici s partnerom uspijevaju provesti tek 5,5 sati tijekom radnog tjedna, s djecom 4,7 sata i s obitelji 3,7 sata, najmanje vremena imaju za sebe i hobije koji ih vesele.

Neki su poslodavci prepoznali problem, te zaposlenicima nastoje olakšati obavljanje privatnih obaveza, ipak, tu je i 29% onih koji su rekli da im tvrtka ni na koji način ne olakšava usklađenje privatnog i poslovnog života.




Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.