Ilustrativna fotografija

ZAMKA BLAGDANSKOG STOLA: Pogledajte koliko se kalorija krije u vašoj omiljenoj božićnoj deliciji

Autor: Dnevno

Tijekom blagdana unosimo više kalorija nego obično, a za to su “zaslužna” bogata glavna jela i kolači. Tijelo će taj višak spremiti u obliku masnih naslaga, javlja 24sata.

Pogrešno se misli kako su sve te kalorije samo u hrani, ističe dr. sc. Jasenka Gajdoš Kljusurić, profesorica sa zagrebačkog Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta te navodi kako pića također sadrže brojne kalorije. Međutim mi ih ne doživljavamo na isti način kao hranu, pa zanemarujemo njihovu kalorijsku vrijednost.

Jeste li se ikada zapitali koliko kalorija ima vaš omiljen ručak, večera ili desert ? Ako niste, blagdansko vrijeme pravi je trenutak za to. Pogledajte koliko se kalorija krije u vašem omiljenom kolaču!

KALORIJE U OMILJENIM DELICIJAMA PO JEDNOM SERVIRANJU

Sarma s pireom – 302,1 kcal. Kalorijsku vrijednost možete smanjiti zamjenom miješanog mesa purećim ili pilećim, ili dio krumpira zamijenite pireom od cvjetače. Postoje i vegetarijanske sarme sa seitanom.

Odojak s francuskom salatom – 846 kcal. Kalorijsku vrijednost možete smanjiti zamjenom vrhnja ili majoneze u salati jogurtom i light varijantama tih dodataka.

Pečena janjetina i povrće s krumpirom – 236 kcal. Ako izbacite krumpir i dodate više povrća ili krumpir zamijenite celerom, dobit ćete manju kalorijsku vrijednost.

Pašticada s njokima – 665,3 kcal. Umjesto njoka možete koristiti kuhano povrće kako biste smanjili kalorijsku vrijednost.

Bakalar – 336,5 kcal. Bakar sam po sebi nije kalorična namirnica i u 100 grama sadrži 100 kalorija, no vrijednost povećava ulje koje se koristi prilikom pripreme. Za laganiju verziju stoga smanjite količinu ulja.

Pečena purica s mlincima – 394,6 kcal. Pureće meso nije osobito kalorično pa tako u 100 grama pečenih prsa sadrži 147 kalorija. No tajna sočnih i ukusnih mlinaca je u masnoći u koju se uvaljaju nakon pečenja mesa, a to je i razlog visoke kalorijske vrijednosti ovog jela. Pokušajte smanjiti masnoću.

Pečena patka s krpicama i zeljem – 798,3 kcal. I kod ovog jela su problem dodane masnoće kod pripreme jela, pa se na visokih 417 kalorija pečenog pačjeg mesa nadovezuju jednako kalorijski visoki prilozi. Umjesto toga možete kombinirati povrće kao prilog.

Pečeno pile s krumpirom i žlicom francuske salate – 454.5 kcal. Niskokalorična piletina u ovom jelu ima višu vrijednost zbog masnoća te visokokaloričnih priloga. Broj kalorija možete smanjiti ako francusku salatu pripremate u light varijanti, a meso pečete s manje masnoća.

Pečena teletina s krumpirom – 448 kcal. Ovisno o dijelu teletine, možete birati manje masno meso kako biste smanjili kalorijsku vrijednost, a umjesto pečenog krumpira kao prilog servirati kuhano povrće.

KALORIJSKA VRIJEDNOST DESERTA PO KOMADU

Makovnjača – 206,1 kcal

Mađarica – 141,2 kcal

Orahnjača – 214,8 kcal

Domaći kolači – 142,1 kcal

Čupavci – 157,1 kcal

Fritula bez dodataka – 27,5 kcal

Nutricionisti ističu kako za pojedine namirnice ne trebate vagu da biste pripremili odgovarajuću količinu hrane, već vam je za to dovoljna ruka. Ako ćete poslije blagdana odlučiti smršavjeti, ne zaboravite kako se za gubitak jednog kilograma tjelesne masti mora smanjiti unos energije hranom za oko 7000 kcal, te ako su naše dnevne potrebe 2000 kcal. Ako dakle, svakog dana smanjimo unos za 500 kcal, trebat će nam 7 dana za gubitak pola kilograma mase masti, tj. 14 dana za gubitak jednog kilograma, zaključila je prof. Gajdoš Kljusurić.

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.