fbpx

Vjerski dužnosnik: Žene koje voze imat će djecu s poteškoćama u razvoju

Autor: Hina/A.R.

'Medicina je proučavala to pitanje.. vožnja utječe na jajnike', rekao je šeik Saleh al-Luhajdan na saudijski portal Sabk.

Jedan je vjerski dužnosnik u Saudijskoj Arabiji izjavio da su žene koje voze izložene većem riziku da će imati djecu s poteškoćama u razvoju jer ta aktivnost uzrokuje pritisak na jajnike.

"Medicina je proučavala to pitanje… vožnja utječe na jajnike", rekao je šeik Saleh al-Luhajdan na saudijski portal Sabk.

"Stoga većina žena koje redovito voze imaju djecu koja imaju patološke poremećaje", dodao je taj vjerski dužnosnik.


Kako bi dodatno podupro svoje stavove protiv žena za volanom, on kaže da u drugim arapskim zemljama tri puta više prometnih nesreća uzrokuju žene nego muškarci. U Kuranu dodao je, postoje dokazi da je vožnja ženama zabranjena iz moralnih i društvenih razloga.

Saudijska Arabija jedina je zemlja na svijetu u kojoj žene nemaju pravo voziti, a aktivistkinje za ženska prava u toj zemlji pozvale su sve žene da 26. listopada sjednu za volan. One su stavile internetsku peticiju tražeći dopuštenje da voze, a ona je do nedjelje sakupila više od 11 900 potpisa. Međutim, u nedjelju ujutro stranica je blokirana.

Izjave šeika al-Luhajdana izazvale su val prosvjeda i ironičnih komentara na društvenim mrežama, pa je tako jedna žena pitala utječe li i jahanje na devi na isti način na jajnike.

Autor:Hina/A.R.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.