Screenshot/Facebook

(VIDEO) Umro je najpoznatiji predstavnik jednog od glazbenih žanrova, a vi vjerojatno niste ni čuli za njega

Autor: DM/dnevno.hr

U tekstovima se često referirao na zloporabu droga, poput kokaina, ekstazija i Xanaxa, pozivajući svoje obožavatelje da se ne drogiraju; sebe je nazivao “produktivnim narkićem”, a u kolovozu je u jednom tweetu priznao da je biseksualac

Dana 15. studenog 2017., točno dva tjedna nakon svog 21. rođendana, umro je američki glazbenik Gustav Åhr, poznatiji po svom umjetničkom imenu “Lil Peep”. Bio je zvijezda u usponu i, vjerojatno, najpoznatiji predstavnik emo hip hopa.

Rođen je u Pennsylvaniji, živio je u New Yorku, a sa 17 godina preselio se u Los Angeles kako bi započeo ono što je trebala biti uspješna glazbena karijera. Već 2016. izdao je dva dugometražna miksa “Crybaby” i “Hellboy”, a u kolovozu 2017. izdao je debitantski album “Come over Whe You’re Sober”.

Nadareni mladi glazbenik pjevao je, svirao trombon i tubu te radio aranžmane za svoje pjesme. U tekstovima se često referirao na zloporabu droga, poput kokaina, ekstazija i Xanaxa, pozivajući svoje obožavatelje da se ne drogiraju. Sebe je nazivao “produktivnim narkićem”, a u kolovozu je u jednom tweetu priznao da je biseksualac.

Još jedna od brojnih žrtava predoziranja

Sredinom mjeseca doputovao je u Tucson (Arizona) gdje je trebao nastupati u sklopu turneje kojom je promovirao svoj album. No, kada ga je menadžer oko 19 sati došao probuditi za nastup, Lil Peep nije reagirao. Menadžer je mislio da je iscrpljen pa ga je ostavio da se “još malo odmori”. Međutim, kada je došao drugi put, shvatio je da nešto nije u redu. Mladić je još bio živ, ali djelovao je kao da je pao u komu. Do dolaska liječnika, Lil Peep je već umro.

Nekoliko dana prije smrti, objavio je niz poruka na društvenim mrežama, između ostalog da je konzumirao koncentrat marihuane I psilocibinskih gljiva. U drugom je rekao da je uzeo šest tableta Xanax, a u trećem je nedvosmisleno poručio: “Kada umrem, voljet ćete me”.

I zaista, kao službeni uzrok smrti istražitelji su naveli predoziranje Xanaxom. Ipak, njegovi suradnici i prijatelji govore kako je sve to bila “furka” te kako nije želio umrijeti jer je bio “pun života i planova za budućnost”.

Američke vlasti nemaju rješenje za ovu krizu

Njegova je smrt veliki šok za cijelu emo-zajednicu. Otvorila je mnoga pitanja, prije svega, zašto se tinejdžeri okreću tuzi i depresiji te kako država može spriječiti mlade od opijata.

Referirajući se na tu temu, američki predsjednik Donald Trump nije dao nikakve konkretne odgovore. Tek je “mudro” poručio: “Najbolji način da spriječimo ovisnost i predoziranje jest taj da se mladi nikada ni ne počnu drogirati. Ako počnu, teško je prestati”.

Glazba tužnih i emotivnih tinejdžera

Emo hip hop (ili emo rap, emo trap ili sad rap) podvrsta je hip hopa, ili preciznije rečeno hibrid rapa i trapa. Ritam je tipičan za hip hop, ali aranžmani su mnogo melodičniji, rabe se instrumenti tipični za indie rock, a tekstovi govore o emotivnim stanjima, depresiji, nezadovoljstvu, ljubavnim razočaranjima i drogi. Učestali su izrazi poput “fuck”, “dick” ili “bitch”, tipični za hip hop.

Osim Lil Peepa, najpoznatiji predstavnici ovog žanra još su Lil Pump, Lil Xan, XXXTentacion i “Nothing,nowhere.”, sve mladići mlađi od 25 godina.

Donosimo vam neke od najpoznatijih pjesama Lil Peepa.

Autor:DM/dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.