VIDEO: Pogledajte dokaz da je Isus bio oženjen s Marijom Magdalenom

Autor: K.K.

Ono što ovaj dokument pokazuje je da su postojali rani Kršćani za koje je seksualno sjedinjenje u braku moglo biti imitiranje Božje kreativnosti i generativnosti koje mogu biti duhovno ispravne i primjerene - rekla je Karen King, profesorica teologije na Harvardu.

Nedavno otkriveni odlomak drevnog papirusa donosi eksplozivnu sugestiju da su Isus i Marija Magdalena bili muž i žena. Fragment širok 8, a visok samo 4 cm podupire struju u kršćanskoj misli koja potkopava stoljeća crkvene dogme sugerirajući kako kršćanski mesija nije bio u celibatu. Središte komada papira sadrži senzacionalni frazu u kojoj Isus, govoreći svojim učenicima, kaže ‘moja žena’, a znanstvenici su uvjereni da se radi upravo o Mariji Magdaleni. U tekstu je čitljivo kako Isus brani svoju suprugu od kritike govoreći da će ‘ona biti njegov učenik’, a nekoliko redaka kasnije govori učenicima: Ja živim s njom’.

Ukoliko se daljnjim analizama potvrdi da je originalan, dokument bi bacio sumnju na stoljećima staro prikazivanje Magdalene kao pokajničke kurve i preokrenuo kršćanski ideal seksualne apstinencije. On elaborira drevnu i trajnu struju ispod površine u kršćanskoj misli kako su Isus i Magdalena zapravo bili par, kao što je to napisao Dan Brown u bestselleru Da Vincijev kod.

Nepotpun rukopis, pisan na drevnom egipatskom koptskom jeziku, proučavala je Karen King, profesorica teologije na Harvardu koja je svoje nalaze predstavila na međunarodnoj konferenciji koptskih studija u Rimu, nakon iscrpnog istraživanja s ciljem utvrđivanja autentičnosti dokumenta.

– Ono što ovaj dokument pokazuje je da su postojali rani Kršćani za koje je seksualno sjedinjenje u braku moglo biti imitiranje Božje kreativnosti i generativnosti koje mogu biti duhovno ispravne i primjerene – rekla je profesorica King koja u svom radu, objavljenom u Harvard Theological Reviewu, špekulira kako je ‘Evanđelje isusove žene’ bačeno u smeće iz razloga što sadrži ideje koje snažno teku protiv asketskih struja kršćanskog prakticiranja i razumijevanja braka i spolnog odnosa.

Evanđelje je u originalu vjerojatno bilo napisano na grčkom i zatim prevedeno na koptski, a King je procijenila da je napisano u drugoj polovici drugog stoljeća jer pokazuje usku povezanost s novootkrivenim evanđeljima iz istoga razdoblja, posebno s Tominim, Marijinim te Filipovim evanđeljem. Smećkasti komadić pergamenta inače pripada privatnome kolekcionaru koji je angažirao znanstvenicu da ga prevede i analizira.

Uz pergament je priložio i pismo s početka osamdesetih godina 20. stoljeća u kojemu profesor Gerhard Fecht s egiptološkog fakulteta sveučilišta u Berlinu tvrdi kako je posrijedi dokaz da je Isus bio oženjen. O samom pronalasku fragmenta malo se zna, ali se vjeruje da potječe iz Egipta. Budući da su ispisane obje strane pergamenta, očito je riječ o drevnoj knjizi ili zakoniku, a ne o svitku.
Direktor Instituta za proučavanje staroga svijeta u New Yorku, Roger Bagnall, vjeruje da je pergament autentičan na temelju ispitivanja papirusa i rukopisa, a s njim se, na temelju jezika i gramatike, slaže i Ariel Shisha-Halevy, stručnjak za koptski s Hebrejskog sveučilišta u Jeruzalemu.

Da li je Isus zaista bio oženjen Marijom Magdalenom, ili ne, vjerojatno nikada nećemo moći znati sa 100 postotnom sigurnošću, no prepuštamo Vama da sami donesete zaključak nakon što pogledate video ispod teksta.
Autor:K.K.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.