UOČI POVRATKA OMILJENOM RITUALU: ‘Hrvati u kafićima provedu oko pet sati tjedno’

Autor: Dnevno

Uskoro se otvaraju kafići, omiljeni ritual Hrvata, ”koji se sve češće pojavljuje i u stranim turističkim vodičima kad su u pitanju posebnosti hrvatskih destinacija. A način života posljednjih je godina, pored kulture, znamenitosti i proizvoda neke zemlje, postao brend koji se itekako ”prodaje”, napisao je jedan od najvećih komunikacijskih stručnjaka u regiji dr. Božo Skoko na svom blogu u detaljnom, zabavnom i zanimljivom opisu Hrvata i hrvatskih navika.

”Normalna, obična kava u omiljenom kafiću bila je jedna od najčešćih želja. A kako i ne bi kad je taj ritual postao ključnim začinom hrvatskog načina života, koji se sve češće pojavljuje i u stranim turističkim vodičima kad su u pitanju posebnosti hrvatskih destinacija. A način života posljednjih je godina, pored kulture, znamenitosti i proizvoda neke zemlje, postao brend koji se itekako „prodaje“. Danci su od svog načina života, popularnog Hygge napravili pravi brend, baš kao i Šveđani sa svojim Lagom, iako se mnogi od nas ne bi mijenjali kad je u pitanju način uživanja u životu.

Hrvati znaju spojiti ugodno i korisno, znaju uživati u svakom trenutku, a osobito u dugotrajnim ispijanjima kave na ugodnim terasama i pomno dizajniranim kafićima, uz ugodno ćaskanje s prijateljima. Ta njihova opčinjenost razgovorima, pa čak i poslovnim dogovorima uz kavu mnogim strancima sve više postaje privlačna asocijacija na Hrvatsku, ali i svojevrsna terapija od stresa. Hrvati u tome ne vide ništa posebno. Dapače, to sami sebi tumače kao neku vrstu svakodnevne obveze. ”Iskočiti” iz ureda na kavu sasvim je normalno jer ovdje uz kavu padaju poslovni dogovori, rješavaju se važni društveni problemi ili se jednostavno ogovara kolege s posla. Prema nekim istraživanjima Hrvati u kafićima provedu oko pet sati tjedno. Čak 80% Hrvata iznad 15 godina svakodnevno pije kavu. Mnogima u domovima započinje dan s mirisom tople kave, a kava je najčešće i povod za popodnevno okupljanje obitelji, susjeda ili prijatelja. Samo u Zagrebu postoji više od 4.000 mjesta za ispijanje kave. Riječ je o vrhunskim i razvikanim, ali i običnim kvartovskim kafićima. Mnogi se vezuju uz svoja omiljena mjesta za ispijanje kave, ovisno o baristima koji im pripremaju taj topli napitak, ambijentu ili blizini. Vlasnici kafića jako puno ulažu u njihov izgled, dizajn, posebnost, pa ih je većina jako ugodno mjesto za boravak.

Mnogim zapadnjacima ispijanje kave na hrvatski način je neponovljivo iskustvo iz nekoliko razloga. Najprije – nema žurbe, kava se ispija dugo i lagano, a konobari će vas poslužiti (za razliku od američkih kafića). Najčešće se piju espresso, macchiato i cappuccino, ali ovdje možete kušati još barem pet izvedenica kave. Popularna hrvatska kava s toplim mlijekom prilično se razlikuje od talijanskog cappuccina, jer Hrvati vole kremasti napitak s manje pjene. Ne morate čekati na šanku i nositi vruću kavu u ruci šećući gradom. U svakom kafiću će vas konobari ljubazno uslužiti (za razliku od primjerice američkih kafića) i uopće se neće ljutiti ako ni nakon sat vremena ne naručite neko skuplje piće. A ispijati kavu na terasama hrvatskih gradova svojevrsni je društveni ritual, jer tada šetnice i trgovi postaju pozornice”, napisao je.

Znate li da postoji jedan svakodnevni ritual koji ne propušta niti jedna uspješna osoba? Otkrivamo vam njihovu tajnu!




Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.