U Britaniji znatno porasla vrijednost luksuznih oldtimera

Autor: Hina/Z.T.

- Mnogo bogatih Azijaca nabavilo je oldtimere, drže ih u garažama u Britaniji ili drugdje u Europi i dolaze ih voziti na utrkama. - kaže Andrew Shirley, urednik indeksa. Do sada se u nesigurnim vremenima zlato smatralo utočištem za ulagače no njegova vrijednost u posljednjih godinu dana pala je 23 posto nakon 12 godina uzlaznog trenda.

Zbog sve većeg interesa bogatih azijskih ulagača vrijednost luksuznih oldtimera poput Ferrarija, Bugattija i Bentleya skočila je 28 posto u samo godinu dana, a značajni skok cijena na kolekcionarskim tržištima zabilježile su i vrijedne kovanice i poštanske marke.

Konzultantska tvrtka za imovinu Knight Frank, koja objavljuje indeks kretanja cijena luksuznih proizvoda kaže da svjetski bogataši ulažu novac u opipljive predmete u kojima mogu uživati u vrijeme kad se čini da se svjetsko gospodarstvo počinje oporavljati.

Tako je u srpnju rijetki primjerak Mercedes-Benza W196 iz 1954. u kojem je peterostruki pobjednik Formule 1 Juan Manuel Fangio iz Argentine osvojio dvije pobjede prodan na dražbi za 19,6 milijuna britanskih funti čime je postao najskuplji ikad automobil prodan na dražbi.

– Mnogo bogatih Azijaca nabavilo je oldtimere, drže ih u garažama u Britaniji ili drugdje u Europi i dolaze ih voziti na utrkama. -kaže Andrew Shirley, urednik indeksa. Do sada se u nesigurnim vremenima zlato smatralo utočištem za ulagače no njegova vrijednost u posljednjih godinu dana pala je 23 posto nakon 12 godina uzlaznog trenda.

– Zlato jeste opipljivo no u njemu nema konkretnih užitaka, dok je s oldtimerima drugačije – sigurne su investicije ali su i nešto u čemu ćete i uživati. – kaže Shirley.

Nakon oldtimera prema indeksu kretanja cijena luksuznih proizvoda najviše je skočila cijena vrijednih kovanica i poštanskih maraka – devet odnosno sedam posto. Vrijednost umjetničkih djela, sa sve većim oprezom i izbirljivošću kupaca, pala je u posljednje vrijeme prosječno šest posto.




Autor:Hina/Z.T.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.