Unsplash

TISUĆE HRVATA KONZUMIRA IH SVAKODNEVNO! Sablasna spoznaja o hit proizvodu: Ne činite ovu kobnu grešku

Autor: Iva Međugorac

Konzumacija gotovih jela uključujući i meso koje se prodaje kao panirano u posljednja se četiri desetljeća povećala do pet puta.

Kako objašnjava britanski Independent radi se uglavnom o proizvodima u kojima se uz mnoštvo kalorija krije visok udi masti, a na nekima od tih proizvoda to je vidljivo s privim pogledom na etiketu. Međutim, postoje i opasne stvari koje se nerijetko na etiketama ne primjećuju.

Osim toga, kao jedan od najčešćih problema s gotovim jelima ističe se način na koji se priprema ta hrana. Kuhanje je važno za naše zdravlje baš kao što je važna količina soli, masti i šećera koji se nalaze u našoj hrani.

Nerealne etikete

Primjerice, gubitak hranjivih tvari iz povrća može se smanjiti kuhanjem na pari, a kod gotovih jela takvo što nije moguće kontrolirati pa niti ne znamo jeslu li proizvođači uopće vodili računa o pripremi i zadržavanju nutritienata. Etikete na gotovim proizvodima koji su nerijetko iznimno pa i nerealno povoljni limitirane su samo na masti, šećere i sol, ali na njima se ne spominju ni vitamini ni antikksidansi, a i kada se na etiketi spominje količina vitamina, ona se zapravo odnosi na sirovi, a ne na već spremljeni proizvod.

Neki proizvođači gotovih jela zdrave sastojke često zamijenjuju nezdravim pa se tako recimo za gotove pizze rabi ulje repice. U pojedinim gotovim jelima problematična je obrada maslinova ulja, a nutritivne vrijednosti gotovih jela također se smatraju problematičnima baš kao i heterociklični amin koji je na glasu kao kancerogena tvar.

Proizvodi poput pilećih medaljona sadrže visoke razine tvari poznatih kao završni proizvod glikacije, koji se pak povezuje s rizikom od dijabetesa i demencije, a loša prehrana smatra se odgovornom za epidemiju kroničnih bolesti više od pušenja i manjka fizičke aktivnosti.




Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.