fbpx
Foto: Screenshot

Poznati voditelj Matija Lovrec doživio više moždanih udara: ‘Prošao sam sve osim smrti, a tu sam bio blizu’

Autor: T. Š.

Moždani udar je drugi uzrok smrti, a od te je bolesti lani u Hrvatskoj umrlo 4950 osoba, odnosno 8,7 posto svih ukupno umrlih. Kod muškaraca u Hrvatskoj moždani udar je na trećem mjestu iza ishemijske bolesti srca i covida-19, isto kao i u žena, kod kojih su prva dva uzroka smrti ishemijske bolesti srca i hipertenzija.

Po podacima iz 2020. godine, od moždanog udara umrlo je 2120 muškarca (7,5 posto od svih umrlih muškaraca) i 2830 žena (9,8 posto od svih umrlih žena). Stope mortaliteta rastu s dobi, a značajni porast smrtnosti vidljiv je u dobi od 60 godina u muškaraca, te iznad 65 godina u žena.

Simptomi moždanog udara su iznenadna utrnulost, slabost ili oduzetost ruke, noge ili lica, smetnje govora i vida, iznenadne smetnje u hodu, nesigurnost i zanošenje, te jaka glavobolja.

Rizik od moždanog udara može se smanjiti ako se prepoznaju i liječe čimbenici rizika: visoki krvni tlak, šećerna bolest, visoka razinu kolesterola i fibrilacija atrija. Treba biti tjelesno aktivan, redovito vježbati, održavati prehranu bogatu voćem i povrćem te smanjiti unos soli, šećera i masnoća, ograničiti konzumaciju alkohola i ne pušiti.

Poznato novinar i voditelj Matija Lovrec i sam je više puta doživio moždani udar te ističe da je najvažnije prepoznati simptome i biti svjestan što nam se događa.

“Svatko od nas može doći u situaciju da jednostavno tijelo više ne izdrži i onda upravo taj mozak je slaba karika kod nekih od nas, evo kod mene. Važno je prepoznati što nam se događa”, istaknuo je Lovrec. Pritom naglašava da je brzina reakcije najvažnije. “Ako je netko kraj vas, neka vas prati, neka vas snima da možete prenijeti liječniku, medicinskom osoblju, da se točno vidi što je, što se događalo”, naglasio je Lovrec.

Z kraj uputio je važnu poruku: “Pazite se, nemojte se forsirati, jedan je život, jednom se umire. Neka svaki dan koji živimo bude na uživanje svima nama, na zdravlje, svima nama na suživot, svima nama da prepoznamo ono što nam može doći u životu. Prepoznao sam sve prošao sam, sve osim smrti , a tu sam bio blizu.”
“Ako mislite da osoba pored vas doživljava moždani udar napravite G.R.O.M. test nazovite 194! Kada hitna pomoć dođe usmjerite ih prema najbližem centru za liječenje moždanog udara!”, navodi inicijativa G.RO.M.

Autor:T. Š.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.