Photo:instagramthomasbeattie

POZNATI ENGLESKI NOGOMETAŠ ‘IZAŠAO IZ ORMARA’! Progovorio o problemima s kojima se susretao tijekom karijere

Autor: Gordan Šojat

Nakon punih trideset godina od priznanja Justina Fashanua, Thomas Beattie postao je prvi britanski igrač koji se odvažio ‘izaći iz ormara’, a u listu El Espanol dao je i veliki intervju u kojemu je objasnio zašto je sve ove godine odlučio šutjeti.

Beattie je oduvijek bio veliki miljenik žena, a u singapurskom izdanju časopisa CLEO 2019. godine čitateljice su ga proglasile jednim od najpoželjnijih neženja.

“Znao sam da sam drugačiji od mnogih svojih suigrača, toga sam bio svjestan, ali svoju sam seksualnost shvatio tek nakon što sam proslavio 22. rođendan. Ali tu sam spoznaju tada zaključao duboko u svojoj glavi jer je nisam htio prihvatiti.”- kazao je Beattie, koji se sve ove godine uspješno bavio i manekenstvom.

Da je gay, Beattie je prvi puta priznao svojim poslovnim partnerima nakon operacije na lubanji koja mu je okončala nogometnu karijeru, prvenstveno zato što je shvatio da je život krhak i da više ne želi provoditi dane tajeći tko je i što je zapravo donosi Večernji list.

“Međutim, to nikada nisam priznao svojim suigračima. Naprosto nisam vjerovao da ta dva svijeta mogu koegzistirati. Često sam bio i frustriran kada bih s tribina slušao uvredljive poruke spram LGBT zajednice, u prvom redu jer nisam mogao stati iza onoga što sam. Sve mi je to padalo teško, ali se nisam htio previše izlagati.”, kazao je nogometaš, koji je veći dio karijere proveo u Kanadi.




“Mnogo je sportaša diljem svijeta koji žive u tišini. Kažu da, statistički gledano, jedan od deset sportaša pripada LGBT zajednici A to znači da ih je u stvarnosti jako puno oko nas. Takvo što mogu potvrditi i iz interakcije s nekima od njih. Ponekad sam se osjećao i vrlo usamljeno u tom svijetu jer nije bilo drugih nogometaša dovoljno odvažnih da otkriju svoje seksualne sklonosti .” rekao je Beattie, pa se složio kako bi homoseksualcima u sportu puno pomoglo kada bi se neka superzvijezda ohrabrila na takvo priznanje.

“Da. Kada bi Messi, Ronaldo ili Neymar takvo što rekli, siguran sam da bi to imalo ogroman utjecaj i na sve ostale. Ali svjestan sam i pritiska koji to nosi, mnoga društva još uvijek tek uče shvatiti kako je to biti gay” kazao je Beattie i na kraju dodao da nema smisla bilo koga požurivati s takvim izlaskom u javnost.

” Znate, kada bih morao savjetovati nekog što da čini, kazao bi mu da bude strpljiv. Svatko od nas ima svoj put. To je osjećaj koji ponekad diktiraju i okolnosti. Naivno bi bilo reći svima da samo naprosto izađu iz ormara. Svakoga bih savjetovao da najprije nađe prijatelja kojemu silno vjeruje i da to s njim podijeli. Izgovoriti to ispred nekoga je već riješiti pola problema .” zaključio je Beattie.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.