screenshot

POMOZITE MIRNI DA STUDIRA! Jedna je od 7 primljenih na prestižni studij, ali ne može ga platiti: ‘Želim pomoći umirućoj tekstilnoj industriji u RH’

Autor: dnevno.hr

"Planiram pokrenuti projekt koji će pomoći mnogima, a kombinira funkcionalnost, estetiku i medicinu te želim da bude potpuno 'Made in Croatia'", poručuje Mirna

Crowdfunding kampanje na platformama kao što su Indiegogo ili Kickstarter, već odavno ne predstavljaju neistraženo niti novo polje virtualnog svijeta. Inovatori i kreativci iz čitavog svijeta putem spomenutih platformi predstavljaju svoje proizvode i usluge, projekte i izume kako bi potencijalno zainteresirali investitore i prikupili novčana sredstva za financiranje svog poslovanja. No, dok ćete na spomenutim adresama pronaći bezbroj kampanja koje prezentiraju različite tipove proizvoda, rijeđe ćete naići na kampanje kojima je u cilju prikupiti financijska sredstva za školovanje. Upravo je jednu takvu kampanju pokrenula mlada i talentirana modna dizajnerica Mirna Mihoković.

“Želim vjerovati kako svatko smije sanjati velike snove i kako svatko tko je predan, radišan i ambiciozan, pa čak i ako dolazi iz siromašne obitelji, može dobiti šansu da uspije podjednako kao i onaj tko nema financijskih problema”, govori Mirna u poticaju za pokretanje svoje crowdfunding kampanje te nastavlja: “Moram vjerovati da možeš sve ako poželiš. Upravo svojim primjerom želim inspirirati druge koji su u sličnoj poziciji kao i ja da ne odustaju. Nadam se da i vi želite vjerovati isto.”

Ja sam Mirna,
inženjer modnog dizajna po struci i do rujna trebam sakupiti 13700€ za školarinu na interdisciplinarnom diplomskom studiju u Parizu. Životne teškoće i slabije imovinsko stanje natjerale su me da istražim razne mogućnosti kako bi se školovala na studiju iz snova, a kako sam jedna od 7 ljudi iz cijelog svijeta koji se godišnje prime na ovaj studij, ne želim propustiti ovu priliku. Štoviše, prihvaćena sam pred dvije godine, od tada me čekaju, i ovo mi je zadnja prilika! Ujedno i jedna sam od 9 izbranih stipendista francuske vlade i hrvatskog Ministarstva znanosti i obrazovanja što mi omogućava pokrivanje nužnih troškova smještaja, hrane, javnog prijevoza i zdravstvenog osiguranja, ali još uvijek ostaje pitanje školarine.
To me dovodi ovdje i zato se obraćam Vama za pomoć da se proširi riječ. Moju punu priču možete pročitati u tekstu na Tumblr blogu!

Nakon što je završila preddiplomski studij na zagrebačkom Tekstilno tehnološkom fakultetu, put je Mirnu odveo na ERASMUS razmjenu u francuski Roubaix što ju je navelo da razmisli o apliciranju na diplomski studij na nekom od inozemnih fakulteta. I tu započinje priča ove mlade i talentirane modne dizajnerice. Aplicirala je na Paris College of Arts, koji je do 2010. godine bio dio prestižnog pariškog Parsons New School of Design. Od velikog broja aplikanata, fakultet odabere 7 koje smatraju najboljima, a upravo je te 2015. Mirna bila među njima. No, zbog nezavidnih životnih okolnosti, morala je pauzirati godinu u nadi kako će do iduće godine prikupiti dovoljno sredstava. Majka, koja je financirala Mirnino školovanje kao i njezine braće, nije se više mogla nositi s velikim kreditima koje je trebalo podmiriti. Fakultet joj je i naredne godine izišao u susret, no to je bila godina kada je Mirnin otac ostao bez posla, doma i postao socijalni slučaj. “Tada sam shvatila da su moji snovi preveliki za mene, no administracija fakulteta odlučila je pričekati još jednu godinu”, govori Mirna: “Kupila sam jednosmjernu kartu za Francusku kako bih zaradila za školarinu. No, niti to nije upalilo. Jedine poslove koje sam pronalazila bili su konobarski, a od tu i tamo ponekog angažmana u kostimografiji, nisam uspjevala skupiti dovoljno novca. Vratila sam se u Hrvatsku. I tada sam treći puta okušala sreću i dobila stipendiju. No, to nije riješilo problem sa školarinom, a koja iznosi €13, 700.”

Mirna wants to study from Mirna Mihokovic on Vimeo.

Trenutno Mirna je i jedna od 9 studenata koji su primili stipendiju hrvatskog Ministarstva znanosti i obrazovanja, te francuske vlade i Agencije za mobilnost. Umjesto da ju potpuno napusti nada,  odlučila je pokrenuti crowdfunding kampanju putem koje je zamolila ljude diljem svijeta da joj pomognu kako bi ostvarila svoje snove. “Shvatila sam da ne mogu sama, a kako moja obitelj pripada najnižem socijalnom statusu u Hrvatskoj, ne mogu se osloniti na njihovu financijsku pomoć. Želim da vjerujete u mene koliko i ja sama u sebe vjerujem”, govori dizajnerica te objašnjava: “Planiram pokrenuti projekt koji će pomoći mnogima, a kombinira funkcionalnost, estetiku i medicinu te želim da bude potpuno ‘Made in Croatia’. Želim pomoći umirućoj tekstilnoj industriji u Hrvatskoj. No, za takvo što trebam izvrsno obrazovanje. A sada kada sam tek jedna od sedam, želim uhvatiti tu priliku objeručke i ne puštati je!” Mirna se, naime, nada kako će svojom nesvakidašnjom kampanjom potaknuti ljude diljem svijeta da razmisle o uvjetima u kojima se nalaze djeca iz siromašnijih obitelji i kolike šanse imaju za uspjeh u svijetu pokretanom novcem. Mirna svojim primjerom želi dokazati da, unatoč skeptičnosti većine, šanse postoje ako si vrijedan, radišan i predan te kako postoje ljudi, negdje na drugom kraju svijeta, koji će ti željeti pomoći. Samo zato što vjeruju u bolji i pravedniji svijet.

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.