FOTO: Pixabay

PEČENO PILE! Recept kojeg ćete koristiti do kraja života

Autor: dnevno.hr

Piletina, meso kojemu rijetko tko može odoljeti. Osim što nije pretjerano skupo, uvijek je dostupno, a ujedno zdravo i ukusno. No, da bi piletina bilo sočna, hrskava i uksuna ipak postoje neki trikovi. Prije svega potrebno je imati domaće pile, laički rečeno ono koje je trčalo po dvorištu, a kada imate takvo pile nabavljeno na nekoj od tržnica sve ostalo samo je igra spretnosti, umjeća i mašte. Unatoč tome, donosimo vam recept za pečenog pilića koji će vas ostaviti bez teksta.

Potrebno vam je
– pile oko 1,5 kg
-1 dl bijelog vina
– 1 velika žlica senfa
-2 žlice maslonova ulja
– papar, sol, mažuran, ružmarin, majčinova dušica
– glavica luka
– češnjak
-pola limuna
-kockica maslaca
– 2 žlice svježeg peršina
-povrće po ukusu

Pile je iz hladnjaka potrebno izvaditi barem 30 minuta prije stavljanja u pećnicu, a ako imate vremena dobro ga je izmarinirati dan ranije. Za marinadu valja pomiješati vino, senf, maslinovo ulje i papar te dobro nasoljeno pile premazati marinadom i preko noći ostaviti u hladnjaku. Ako nemate previše vremena ova marinada biti će korisna i ako njome pile premažete pola sata prije pečenja. Sljedeći korak je taj da unutrašnjost pileta također punite mješavinom začina i prelijete maslinovim uljem te s malo vode. Jednu kockicu maslaca pomiješajte s peršunom pa premažite pile sa svih strana, a maslac je potrebno zavući i ispod kože. Kada ste to učinili piletinu prelijte limunovim sokom i stavite u lim za pečenje. U lim dodajte povrće po želji, ali nemojte ga guliti već ga dobro operite i nasjeckajte na veće komade. Sve ovo poklopite aluminijskom folijom, a još bi bolje bilo kada biste imali vatrostalnu zdjelu.

Prije no što ste stavili pile u pećnicu, zagrijte je na 240 stupnjeva. Pile potom stavite u vruću pećnicu, ali temperaturu odmah spustite na 200 stupnjeva. Pile se peče oko sat vremena, a potom skinite foliju, prelijte ga s malo vina i vode te ostavite još 20-tak minuta da se zapeče i dobije hrskavu koricu. Kada je pile gotovo izvadite ga iz pećnice i stavite na dasku neka stoji 15 minuta. Nipošto ga ne probodajte nožem, a nije ga dobro niti odmah sijeći. Idealno bi bilo kada biste ga ponovno prekrili folijom i ostavili da miruje i upija sokove.

 

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.