fbpx

Otkrivena je geneza 13 tradicionalnih praznovjerja

Autor: D.Ko.

Tijekom Drugog svjetskog rata mase su uvjeravane da piloti RAF-a jedu mrkvu kako bi bolje vidjeli na velikim visinama i u mraku. Vitamin A je uistinu blagotvoran, no činjenica je da se time željelo prikriti otkriće i upotreba radara u otkrivanju neprijateljskih letjelica.

Je li vam ikada crna mačka pretrčala ispred auta, a on sutradan jednostavno nije htio upaliti? Razbili ste ogledalo i sada strahujete od sedam godina nesreće?

Praznovjerja među ljudima postoje od pamtivijeka, različite kulture kroz povijest su strepile od mnogih, u znanosti neutvrđenih vjerovanja, no jesu li ona zaista postojana ili mi razbijamo glavu uzalud? Britanski pisac Harry Oliver istražio je porijeklo mnogih ‘uvjerenja od naroda’ i babskih priča kojih se moderan čovjek ne boji, ali svakako od njih zazire. Upoznajte se s 13 najraširenijih praznovjerja.

1. Ne prolazite ispod ljestava


Raširene ljestve (najčešće malerske) s podom kao trećom podlogom tvore trokut, simbol za Sveto Trojstvo. Prolazak kroz trokut izraz je nepoštivanja Trosjtva, pa si time navlačite na vrat lošu sreću.

2. Djetelina s četiri lista

Četiri lista simboliziraju sve što se u životu može poželjeti: bogatstvo, slavu, ljubav i zdravlje. Sama varijacija obične djeteline iznimno je rijetka u prirodi, pa se pronalazak smatra srećom sam po sebi.

3. Nikad ne palite tri cigarete s jednom šibicom

Praznovjerje potječe iz vojnih krugova Prvog svjetskog rata kada su vojnici vjerovali da ako trojica puše odjednom, neprijateljski snajper ih lako može uočiti i eliminirati.

4. Mrkve su dobre za oštar vid
Iako je puna vitamina A za koji je znanost potvrdila da je blagonaklon prema vidu, povrće samo po sebi ne može jamčiti ocjenu ‘izvrstan’. Praznovjerje je globalno rašireno tijekom Drugog svjetskog rata kada se mase uvjeravalo da piloti RAF-a jedu mrkvu kako bi bolje vidjeli na velikim visinama i u mraku. Činjenica je da se time željelo prikriti otkriće i upotrebu radara u otkrivanju neprijateljskih letjelica.

5. Križanje prstiju za sreću

Ovo vjerovanje ima pobožni karakter jer križanjem kažiprsta i srednjaka ustvari simbolizirate križ u korist dobre sreće. U zemljama diljem svijeta ovaj običaj varira u izvedbi, pa tako primjerice Švicarci svinu palac u šaku i obujme ga ostalim prstima dok se u Hrvatskoj koristi standardni oblik ‘križa’ kojeg oformljujemo srednjim prstom preko kažiprsta.
6. Ne otvarajte kišobran u kući

Dok se nekad ovaj čin smatrao nagovještajem smrti, danas se jednostavno doživljava kao ‘bad luck’ u najširem smislu. Ono što je napravljeno za vanjske prostore tamo treba i ostati.

7. Uvijek imajte nešto u pečnici

Izvorno židovsko vjerovanje da će prazna pečnica uzrokovati glad u obitelji u budućnosti. Dovoljno je ostaviti tavu ili protvan kako biste svojim najbližima osigurali pune trbuhe.

8. Nosite donje rublje naopačke

Ovaj čin će vam, kaže praznovjerje, pomoći kada imate loš dan i osjećate se tmurno. Porijeklo same ideje ostaje nepoznato autoru.

9. Crne mačke donose nesreću

Zbog svoje povezanosti s vještičarenjem, crne mačke su na lošem glasu. Ipak, dvije su strane ove medalje. Ako vam crna maca presječe put smatra se lošom srećom, a jedini način za poništenje iste je da pljunete tri puta na pod. Ako vam pak mačka priđe to je dobar znak.

10. Ako poljubiš brkatog čovjeka ostat ćeš neudana

Dok ljubljenje tamnoputog muškarca na vjenčanju nagovještava skorašnju prošnju izvjesnoj dami, isti čin s ‘brkonjom’ nakon čega na usnici pronađe ravnu dlaku označit će te kao vječnu udavaču.

11. Ne hvali bebu u Kini

Ako u Kini nabasate na majku s bebom u kolicima ni pod koju cijenu ne počinjite s izjavama poput: ‘guci guu’, ‘buu buu’ niti bilo kakvim hvaljenjem bebe. Roditelji djeteta jako će se naljutiti na vas s obzirom da ste upravo prizvali demone i duhove na njihovo dijete. Umjesto toga, pogađate, morate vrijeđati dijete, a roditelj će potiho u mislima pogrdu pretvoriti u pohvalu.

12. Ne žvačite kaugumu po noći u Turskoj

Ovaj čin u toj zamlji doživljava se kao žvakanje mesa mrtvih, pa ga preskočite i po cijenu lošeg zadaha.

Nesretni broj 13

Pogotovo ako vas zakači na petak, ne mrdajte iz kuće i pustite da tmurni dan prođe. Jedan od razloga seže u biblijska vremena kada je Isus imao 13 učenika od kojih ga je jedan izdao.

Autor:D.Ko.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.