Osamdesetogodišnjak za volanom? Nije nimalo opasniji od 20-godišnjaka

Autor: hina

britanska studija prometnih nesreće s fatalnim posljedicama pokazala je da je rizik pogibije za volanom kod starijih vozača i mladih sličan. Među mlađima od 29 godina je od 100 milijuna vožnji 13 završilo fatalno, a među starijima od 70 godina fatalnih je nesreća bilo 14.

Stariji vozači nemaju veće izglede da će poginuti na cesti nego dvadesetogodišnjaci, poakzala je britanska studija prometnih nesreće s fatalnim posljedicama koja je obuhvaćeno dvadesetogodišnje razdoblje.

Posljednjih je godina došlo do promjene u Velikoj Britaniji i Sjedinjenim Državama u smjeru zahtjevnijih postupaka obnove vozačke dozvole starijim osobama za koje se često pretpostavlja da su opasniji na cesti od mlađih vozača zbog slabijeg vida i slabljenja kognitivnih sposobnosti.

– Često se pozornost usmjerava na starije vozače kao potencijalnu opasnost po njih same i druge vozače – rekao je Jonathan Rolison koji je vodio studiju sveučilišta u Plymouthu u Velikoj Britaniji.

Rolison i njegove kolege su u studiji pregledali dokumentaciju britanske policije o smrtonosnim cestovnim nesrećama u razdoblju od 1989. do 2009. godine.

Oni su otkrili da je rizik pogibije za volanom kod starijih vozača i mladih sličan. Među mlađima od 29 godina je od 100 milijuna vožnji 13 završilo fatalno, a među starijima od 70 godina fatalnih je nesreća bilo 14.

No, među starijima je ukupno manje poginulih vozača. Godine 2009. godine, u kojoj je za volanom poginuilo 1138 osoba, svaki deseti je bio stariji od 70, a mlađi vozač svaki četvrti.

Za vozače i putnike rizici su bili najveći na oba kraja dobnog raspona, a manji među sredovječnima.




– Starije osobe su na neki način idealni vozači jer kontroliraju svoju izloženost rizicima… Ako je kišni dan stariji će ostati kući dok će ljudi iz sredovječnih skupina ipak morati ići na posao ili odvesti djecu u školu – ocijenio je Rolison.

Autor:hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.