fbpx

Osam praznovjerja koja svaki kršćanin treba odbaciti!

Autor: A. Pranjić

Ova luda vjerovanja odmah trebaju odbaciti pravi kršćani.

Razbijeno ogledalo, crna mačka, kucanje u drvo, prolazak ispod ljestava samo su neki od praznovjerja koja se prenose s generacije na generaciju, a nemaju nikakve veze s istinom. Ova praznovjerja odmah trebaju odbaciti pravi kršćani:

1. Kucanje u drvo

Kako ne bi izazvali sudbinu ljudi kucaju u drvo uglavnom nakon što kažu nešto pozitivno ili negativno.


2. Petak 13.

Svi vole petak jer njime završava radni tjedan. Neki smatraju taj dan nesretnim budući da je Isus razapet petkom. Vjerovanje da je broj 13 nesretan otišlo je toliko daleko da u nekim ulicama ne postoje zgrade koje nose broj 13, a neke višekatnice nemaju kat broj 13.

3. Razbijeno ogledalo

Naime, uvjereni ste da razbijeno ogledalo donosi baš sedam godina nesreće? To je ideja starih Rimljana koji su vjerovali da se čovjek regenerira svakih sedam godina .

4. Zaželjeti želju kada vidiš zvijezdu padalicu

Legenda govori da se zvijezda padalica pojavljuje kada se božanstva naslone preko ruba ‘raja’ i pošalju nekoliko zvijezda dolje: na primjer, baš onda kad je ljudima potrebna neka velika usluga od božanstva.
5. Potkova

Naime, praznovjerne osobe smatraju da broj rupa u potkovi određuje da li će netko biti bogat, hoće li se oženiti i slično.

6. Crna mačka
Svoje porijeklo praznovjerje vezano za crnu mačku vuče iz drevnog Egipta gdje su mačke bile obožavane i štovane. S druge strane u srednjem vijeku se smatralo da mačke donose nesreću jer su bile povezivane s vješticama.

7. Prolazak ispod ljestava

Neki vjeruju da je broj tri zbog Svetog Trojstva svet, pa je i trokut sveti, jer ima tri kuta . Prolazak ispod ljestvi smatra se nesrećem. Naime, ljestve uz zid prave trokut i kada se prođe ispod njih, lomi se Sveto Trojstvo, smatraju praznovjerni.

8. Izlijevanje i bacanje soli

Iz starokršćanskog vjerovanja potječe posipanje soli preko ramena, zbog praznovjerja da đavao sjedi na lijevom ramenu i čeka priliku. Praznovjerne osobe su uvjerene kako će otjerali đavla bacanjem soli preko lijevoga ramena, piše Samo Pismo.

Autor:A. Pranjić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.