Foto: Pixabay, Ilustracija

‘ODVRATNO, DA SVOJOJ KĆERI DJEVICI BILO ŠTO GURAM!’ Kaos na stranici radikalnih feministkinja: ‘Djevičanstvo je patrijarhalni koncept’

Autor: Dnevno.hr/ T. Š.

Zbog saborske zastupnice Sabine Glasovac ovih se dana sve više govori i potrebi osiguranja besplatnih potrepština za žene i djevojčice pogođene menstrualnim siromaštvom, no njen prijedlog kritiziran je od stane radikalne feminističke udruge Femrevolt, na čijoj se Facebook stranici razvila žestoka rasprava o temi menstrualnih čašica.

U objavi od prije nekoliko dana na toj je stranici postavljena objava na kojoj se navodi: “Jesam li dovoljno stara da koristim menstrualnu čašicu? Ako imaš menstruaciju, dovoljno si stara da koristiš menstrualnu čašicu”, što su neke pratiteljice žestoko komentirale, posebno nakon pojašnjenja udruge.

Djevičanstvo je patrijarhalni koncept. Ne postoji u stvarnosti“, smatraju u udruzi Femrevolt i dodaju da “menstrualna čašica radikalno smanjuje troškove menstrualne higijene”

“Odvratno, vi preporučate da ja svojoj kćerki djevici bilo što guram u vaginu kad dobije menstruaciju?”; upitala je jedna majka i dobila žestok odgovor: “Jedino ako nema ruke”, poručili su iz udruge.

Čašice su izum stoljeća.Tko je izmislio trebao je dobiti Nobela.Samo mogu žaliti da ih nije bilo prije 20 i više godina.Sretna sam zbog današnjih i budućih žena

Riječi stručnjaka

Ginekologinja dr. Jasenka Grujić Koračin iz Zagreba za 24sata je rekla da ako je otvor djevičnjaka (himena) dovoljnoga promjera da djevojka/žena može upotrijebiti tampon, tada obično može upotrijebiti i malu menstrualnu čašicu, dok je ginekologinja dr. Tihana Mazalin navela kako smatda da čašice ipak nisu namijenjene ženama koje nisu bile spolno aktivne, jer se kod njih ne mogu tehnički staviti u rodnicu.




Dvije stručnjakinje složile su se oko toga da menstrualna čašica ima prednosti u odnosu na uloške ili tampone.

“Ulošci i tamponi skupljaju krv, ali mogu izazvati iritaciju, gljivice, nakupljanje bakterija itd. Menstrualna čašica, s druge strane, nema nikakvih neželjenih nuspojava. Također, ona ne isušuje rodnicu i nije je potrebno vaditi tijekom mokrenja ili stolice”, istaknual je dr. Mazalin. “Uz današnje tampone, rizik da se razvije infekcija poznata kao toksički šok, sindrom kojemu pogoduje upijena krv u tamponu, izvanredno je rijedak, no uz menstrualnu čašicu koja krv skuplja je – nikakav”, nadovezala se dr. Grujić.

Među ostalim prednostima čašiceistaknule su mogućnost prikupljanja više krvi u odnosudruga higijenska pomagala te to što čašice, ako se pravilno održavaju, mogu potrajati godinama, pa su tako i financijski i ekološki prihvatljivije.




Autor:Dnevno.hr/ T. Š.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.