Odlazak Nore više je zbližio Hrvate i Srbe nego što ih mogu posvađati nogomet i politika

Autor: hina

'Nora Strašni lav nije otišla uzalud ako nas je naučila da budemo bolji od tolikih koji su prije nas bili gori', 'Počnite utakmicu Srbija -Hrvatska minutom šutnje za Noru Lavlje Srce', samo su neke od poruka koje su na internet forumima i u komentarima za manje od 24 sata nakon tužne vijesti ostavili posjetitelji web stranica beogradskih elektroničkih medija.

Smrt djevojčice Nore Šitum, koja je u SAD-u prije dva dana izgubila bitku s bolešću nakon što su humanitarnom akcijom prikupljena sredstva za njezin odlazak na liječenje, izazvala je reakcije i u Srbiji, a na tamošnjim portalima upućene su brojne poruke suosjećanja i istican slučaj male Nore kao primjer okupljanja ljudi oko univerzalnih ljudskih vrijednosti.

'Tragičan odlazak petogodišnje Nore Šitum više je zbližio Hrvate i Srbe nego što ih mogu i ujediniti i posvađati nogomet i politika", 'Nora Strašni lav nije otišla uzalud ako nas je naučila da budemo bolji od tolikih koji su prije nas bili gori', 'Počnite utakmicu Srbija -Hrvatska minutom šutnje za Noru Lavlje Srce', samo su neke od poruka koje su na internet forumima i u komentarima za manje od 24 sata nakon tužne vijesti ostavili posjetitelji web stranica beogradskih elektroničkih medija.

Saznanje da je u SAD umrla djevojčica koja je postala simbolom borbe za život, roditeljske ljubavi, iznimne solidarnosti i suosjećanja među ljudima, ne samo u Hrvatskoj već i u Srbiji i cijeloj regiji, potaknulo je pravu lavinu emocija, stjecajem okolnosti potpuno drugačijih od osjećaja s kojim obje nacije uz nesvakidašnju pozornost iščekuju nogometni spektakl večeras na Maksimiru.

Samo na online izdanju beogradskog Blica za manje od 24 sata vijest o odlasku Nore Šitum i potresna pisma njezinih roditelja pročitalo je više od 87.000 ljudi.

Uz izraze sućuti i utjehe obitelji i žalosti za preminulom djevojčicom, među komentarima na internet forumima i web stranicama elektroničkih medija jedna od zajedničkih poruka je i da dužnosnici nogometnih saveza Hrvatske i Srbije odluče započeti kvalifikacijsku utakmicu za Svjetsko prvenstvo minutom šutnje za malu Noru i tako simbolički pokažu 'da smo svi ipak samo ljudi'.

"Neka utakmica počne minutom šutnje za Strašnog Lava, da podsjeti sve da smo ipak svi samo ljudi…. Na početku utakmice, izmiješani i zagrljeni šutite minutu za Noru i za sve pale i ‘sa ove i sa one strane'. Nakon toga odslušajte himne, pa da vidim onoga tko bi zviždao. Je li ovo tako nemoguće uraditi!?', samo su neke od poruka kojima je na internetu uspostavljena virtualna veza emocija između tragičnog odlaska petogodišnje Nore i utakmice koju obje strane po mnogo čemu drže iznimnim događajem koji nadmašuje i sport i politiku.

Pridružujući se prijedlozima da nogometaši Srbije i Hrvatske prije početka utakmice odaju počast maloj Nori, jedan čitatelj dopunio je svoj komentar porukom: "Neka to bude nov početak u odnosima Srbije i Hrvatske!!! Kad se ovakve stvari dogode tek vidimo da nije bitno tko je koje nacionalnosti ili vjere!!!".




Autor:hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.