NEVJEROJATNA SPOZNAJA O TITU: Nećete vjerovati što je zatražio prije smrti

Autor: dnevno.hr

U svojoj knjizi “Čudesni život Josipa Broza”, koja je hit na tržištu, slovenski književnik Žarko Petan otkriva da je Tito prije smrti zatražio da mu se u ljubljansku bolnicu dovede svećenik.

”Dok je Josip Broz ležao u ljubljanskom Kliničkom centru u veljači 1980., poželio je razgovarati s duhovnikom. Zadatak je Crkva povjerila svećeniku Frančeku Križniku rođenom 17. srpnja 1944. u mjestu Šmarje pri Jelašh, tada poznatom i jedinom protivniku ateizma i komunizma.

Križnik se uputio na poziv u Klinički centar, ali sigurnosna služba Titovih čuvara nije dopustila prilaz diktatoru. Kad je Broz ponovio želju, poslali su po svećenika koji je otišao u bolnicu i obavio dugi razgovor s Josipom Brozom”, tvrdi Petan pa objašnjava da je uskoro u ožujku svećenik otišao na studijsko putovanje u SR Njemačkju gdje je poginuo u nejasnim okolnostima pod kamionom Düsseldorfa.

”Očito da je neugodnu priču o tom sastanku struktura vojne policije KOS-a željela trajno zataškati”, zaključuje Petan. Slučaj je ovo koji ujesen 1980. u Beogradu spominje i p. Anton Župančić koji je tada djelovao u glavnom jugoslavenskom gradu.

“Mjesec-dva nakon izlaska moje prve knjige o Titu “Veseli diktator”, ljeti 1994. (prevedena je i na hrvatski, op. p.), našao sam u svojem poštanskom ormariću anonimnu poruku pod naslovom “Dopuna knjizi Veseli diktator”.

Odnosila se na događaj sa svećenikom u Kliničkom centru… Nisam do danas našao nijednog provjerenog dokaza, ali sam se domogao informacije da je Franček Križnik otputovao u inozemstvo jer su ga u Sloveniji progonili, a kraj Düsseldorfa se autom na ravnoj cesti zabio izravno u kamion”, kaže slovenski pisac.

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.