Foto: Profimedia

NE KUPUJTE OVE PASTE ZA ZUBE: Moglo bi biti kobno

Autor: Iva Međugorac

Ubuduće kada kupujete pastu za zube pogledajte sastojke koje ona sadrži. No, ono što morate upamtiti je da se vaši zubi više očiste četkanjem četkicom nego li pastom za zube. Cosmetic Dentistry donosi pet sastojaka koje vaša pasta za zube ne smije sadržavati.

Natrijev lauril sulfat

U zubne paste natrijev lauril sulfat se stavlja da osnaži zubnu pastu i pomogne joj da se pjeni poput sapuna, a ujedno daje osjećaj čistosti. Neke od loših strana korištenja tog sastojka su te što izaziva rak i čireve u ustima.

Abrazivi / Izbjeljivanje zubne paste

Čak 50% ovog sastojka sadrži tipična pasta za zube. No, zubnu caklinu agresivni abrazivi (pogotovo u zubnoj pasti za izbjeljivanje) mogu oštetiti. Naš savjet je da budete što oprezniji pri korištenju ekstremnih izbjeljivača zuba.

Natrij fluor

U manjima dozama fluor sprječava karijes, no može imati štetne posljedice kada ga se unese u organizam. Gutanje zubne paste je sklono djeci i ‘predoziranost’ zubne paste vodi do trovanja, proljeva, povraćanja i mučnine.




Glicerin

U pasti za zube glicerin je uljasta supstanca napravljena od prirodnih izvora kao što su kokosovo ulje. No, u slučaju da vam se zalijepi za zube da bi ju uklonili potrebno ih je nekoliko puta. Moglo bi doći do remineralizacije u slučaju da glicerin ostane na zubima.

Boje/triklosan




U zubnim pastama upotrijebljuju su mnoge boje uključujući i jednu koja je povezana s poremećajima u ponašanju.

Autor:Iva Međugorac
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.