fbpx

Naučite tajnu: Kako raditi manje, a napraviti više!

Autor: K.K.

Probajte jedan dan ne odgovarati na svaki telefonski poziv i elektroničku poštu svake 2 minute. Napustite radno mjesto malo ranije nego inače i ostati ćete zapanjeni koliko je to zapravo učinkovita metoda za poboljšavanje svog rada.

Istraživanje koje je vodio dr. K. Anders Ericcson pokazalo je da je za postizanje velikog poslovnog uspjeha zaista potrebno raditi naporno, ali samo u kratkim vremenskim razdobljima nakon kojeg je potreban odmor prije nastavka rada.

Tim doktora Ericcsona ocijenio je skupinu glazbenika kako bi saznao što su izvrsni i uspješni pojedinci radili drugačije od drugih. Otkrili su da su izvođači koji su se fokusirano bavili glazbom samo 4 sata dnevno postizali bolje rezultate od onih koji su bez prestanka radili 7 do 8 sati.

Najbolji pojedinci sami su sebi postavljali ciljeve za svoje treninge, a svaku pauzu koristili su kako bi se motivirali. Naporan jutarnji rad prije pauze za ručak, pauza do 16 sati i nastavak rada imaju najkvalitetnije rezultate. Na taj način postižu se bolji i kvalitetniji rezultati u odnosu na kontinuirani rad od 8 sati.


Istraživači navode i kako je idealan primjer za postavljenu tezu tzv. Paretovo načelo 80/20 koje objašnjava kako se u 20 % vremena napravi 80 % rezultata posla na kojemu se radi.

Steve Robbins, na internetu poznat kao ‘Get-It-Done Guy’, objavio je knjigu naziva ‘Devet koraka da radite manje, a napravite više‘ u kojoj objašnjava strategiju potrebnu za ostvarenje ovog sna mnogih ljudi.

1. Živite sa svrhom – Otkrijte što vam je zaista važno. Za mnoge je to praćenje strasti za pokazivanjem mušterijama bolje rješenje. Živite svoj životni stil, radite što volite i odredite svoje top prioritete. Tek tada ćete posao obaviti kako treba, a najbolje od svega je to što se neće niti činiti kao posao.

2. Prestanite posao odlagati za kasnije – Odlaganje i odugovlačenje je ubojica kada je u pitanju efektivan rad. Jedan od najboljih načina za prestanak odlaganja posla je podjela poslova na manje komade i napredovanje uz male korake. Razlomite vrijeme na komade. Kada je kraj na vidiku, puno je lakše prionuti poslu.

3. Pobijedite tehnologiju – Mobiteli, laptopi i ostale elektroničke sprave su tu da korisniku daju dodatnu slobodu, no često samo stvore vremensku klopku. Odvojite se od tehnologije i ne dopustite mašinama da vas ometaju u vašim dnevnim rasporedima.

4. Otmite se raznim odvlačivačima pažnje i fokusirajte se – Morate postaviti granice i reći ‘Ne’, prestanite ‘multitaskati’ i pronađite način kako grupirati slične zadatke i sadržaje. Na padajte u napast da odgađate bitne zadatke i strateške odluke.
5. Ostanite organizirani – Za sve ima vremena, samo se treba bolje organizirati.

6. Prestanite gubiti vrijeme – Upotrijebite 80/20 pravilo, izaberite zadatke i obavite ih. Prestanite pokušavati stvari obaviti savršeno. ‘Dovoljno dobro’ je protuotrov perfekcionizmu. Donesite brže odluke limitirajući opcije koje razmatrate.

7. Optimizirajte – Prestanite raditi ono što nije vaš posao i imati ćete vremena optimizirati ostatak zadataka. Jedan od najboljih načina je da iskoristite ‘feedback’ vašeg tima i identificirate tzv. slijepe točke koje limitiraju efektivnost. Ponekad je najbolje poslušati svoj savjet.
8. Gradite jake odnose – Sagradite mrežu kontakata koji vam omogućuju da pokupite snagu drugih. Površni odnosi nikako neće pomoći. Davanje je najbolji i najbrži način za jačanje odnosa. Konflikti odnose energiju pa se potrudite da do njih ne dođe.

9. Sredstvo moći – Pametno upotrijebite tehnologiju kako bi automatizirali stvari koje vam oduzimaju previše vremena. Najvrjednije kompjutorske funkcije u ‘businessu’ su ‘cut’ i ‘paste’. Danas na internetu možete pronaći svašta, upotrijebite to.

Autor:K.K.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.