flickr

Najgore što se može pojesti? Možda je bolje ne znati…

Autor: K.K.

Ovisno o vašem želucu, birate između, primjerice MasterChefa i Fear Factora, no proizvođači hrane koja je na vašim stolovima lukavo su, zahvaljujući najmodernijim tehnikama, pronašli način da na vaše stolove donesu otrovne i bolesne sastojke...

Postoje dvije vrste ‘reality show’ emisija o hrani na TV. Prva prikazuje jela koja bi, da možemo, najradije pojeli odmah sa ekrana, dok se druga bavi snimkama ljudi koji jedu bikova jaja, pačje embrije, pire od kukaca…

Ovisno o vašem želucu, birate između, primjerice MasterChefa i Fear Factora, no proizvođači hrane koja je na vašim stolovima lukavo su, zahvaljujući najmodernijim tehnikama, pronašli način da na vaše stolove donesu otrovne i bolesne sastojke. Pročitajte pet najgorih hrana koje vaš trgovac mješovitom robom ima za ponuditi:

Odvratna hrana broj 5: Proizvodi od žitarica

Zašto je odvratno: Zapakirani kruh i druga pečena roba sadrže L-cysteine neesencijalne amino-kiseline od otopljene ljudske kose (najčešće iz Kine) ili pačjeg perja. Proizvođači hrane ovaj sastojak koriste kao komercijalni regulator kiselosti namijenjen za poboljšanje teksture kruha i pekarskih proizvoda.

Zašto je loše: Jedenje nečeg što proizlazi iz ljudskog tijela krši vjerska i etička uvjerenja velike većine religija. Ako želite izbjeći kosu i perje, pokušajte jesti cjelovite žitarice poput zobi i smeđe riže i pecite sami, kad god je to god moguće.

Odvratna hrana broj 4: Škampi

Zašto je odvratno: Ovisno o tome od kud vaš škamp dolazi, mogao bi biti zaražen kemikalijama koje se koriste za čišćenje, a jednako odvratni su i uvezeni škampi iz inozemstva koji su često puni antibiotika, dlaka sa miševa i štakora te komadića insekata.

Zašto je loše: Samo oko 2 % sve uvezene morske hrane je pregledano, što znači da ova nastrana prehrana vrlo lako završava i na vašem tanjuru. Kontaminirani škampi češće dolaze iz inozemstva pa stoga pripazite i, a kad god to možete, jedite domaći ‘proizvod’.

Odvratna hrana broj 3: Preljev za salatu

Zašto je odvratno: Velike prehrambene korporacije često se koriste kemikalijom titan dioksidom, često prisutnom u bojama i kremama za sunčanje, ne bi li procesirali hrane poput preljeva za salatu, kreme za kavu i konzervirane glazure ne bi li oni bili bjelji.

Zašto je loše: Titan dioksid sastavni je dio metalnog elementa titana, minirana supstanca koja je ponekad kontaminirana toksičnim olovom. Osim toga, većina bijelog ‘dressinga’ ionako nije zdrava. I vaše zdravlje i vaš struk osjećati se bolje, ako umjesto takvog preljeva uzmete maslinovo ulje ili ocat. Ako baš želite dressing, napravite ga sami.

Odvratna hrana broj 2: Žele bomboni i ostali bomboni u bojama

Zašto je odvratno: Mnoge umjetne boje u hrani, pronađene u stotinama svakodnevnih namirnica, izrađene su od naftnih materijala. Proizvođači hrane umjetna bojila koriste u svakakvim žitaricama poput Corn flakesa, u slatkišima ne bi li ih učinili zabavnijim za klince, u krastavce ne bi li izgledali svježije, i umjesto pravih sastojaka u puno različitih zapakiranih hrana.

Zašto je loše: Narančasta i ljubičasta boja za hranu, pokazalo se, narušavaju funkcije mozga, a druge boje povezane su s Poremećajem hiperaktivnosti i deficitom pažnje (ADHD), kao i trovanjem moždanih stanica. I ne samo da su ovi aditivi potencijalno izuzetno opasni, oni su također udarac po vašem novčaniku. Prehrambenim kompanijama jeftinije je koristiti lažne boje umjesto pravih sastojaka.

Odvratna hrana broj 1: Gljive

Zašto je odvratno: Američki FDA (Food and Drug Administration) zakonom dopušta 19 crva, ličinki u obliku rižinog zrna koje se hrane trulim drvetom i 74 grinje u svakoj limenci gljiva…

Zašto je loše: Dok crvi imaju svoje mjesto u medicinskom svijetu (pomažu u liječenju čireva i ostalih rana), većina nas će se složiti da nemaju mjesto u našim ustima. Odlučite se za svježe gljive umjesto onih konzerviranih. Ako trebate još jedan razlog da odustanete od limenki gljiva, evo vam podatak da su takve gljive najviše obložene Bisfenolom A (ili BPA), plastičnom kemikalijom koja uzrokuje hormonalne promjene povezane sa srčanim udarima, gojaznošću i nekih oblika raka.

Autor:K.K.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.