Pixabay

Mislite da je izbjeljivač odličan za čišćenje i pranje? Samo oprezno, u ovim slučajevima može biti loša ideja

Autor: Dnevno

Svatko tko čisti zna da ovaj posao ponekad može biti mučan, jer sredstva za čišćenje, ako se ne upotrebljavaju dobro, ostavljaju tragove. Izbjeljivač je u borbi protiv bakterija dobar saveznik, no, ako ga ne koristite ispravno, njime možete napraviti veću štetu nego korist.

Ovo je pet najčešćih pogrešaka koje svi bar jednom naprave.

Miješanje izbjeljivača s drugim sredstvima za čišćenje. Ovaj potez nije dobra ideja i može uzrokovati ozbiljne probleme. Nikad ga ne smijete miješati s octom. Njihova kombinacija može izazvati iritaciju očiju i probleme s disanjem. Izbjeljivač i amonijak stvaraju kloramin, plin sličan kloru. Zbog njega se može javiti osjećaj nedostatka daha, otežano disanje i bol u prsima.

Korištenje previše izbjeljivača kod pranja rublja. Izbjeljivač je dobar kod pranja rublja, ali pripazite na količinu. Kada pretjerujete, kvaliteta vlakana na odjeći opada i ona se prebrzo troši. Osim toga, neke se tkanine ne smiju izbjeljivati. Pripazite da ne dodajete izbjeljivač u deterdžente koji ga već sadrže. Ako želite izbijeliti veću količinu rublja, prije nego ga stavite na pranje posavjetujte se s uputama za uporabu kako biste vidjeli je li ga potrebno dodati direktno u bubanj ili u spremnik.

Budite oprezni s odvodima. Lijevanje bilo kojeg izbjeljivača u septički sustav nije dobra ideja jer neki od njih ubijaju korisne bakterije koje pomažu u razgradnji septičkog otpada. Bez razgradnje krutih tvari, septički sustav se može začepiti. Zbog toga, dobro se informirajte smijete li ga stavljati u školjku.


Korištenje izbjeljivača na metalnim površinama. Izbjeljivač se ne bi smio nanositi na bakar ili inox jer kemikalije mogu reagirati s metalom i ostaviti mrlje, ali i koroziju. Isto tako, nemojte ga koristiti da biste uklonili hrđu jer ćete samo otežati njeno uklanjanje.

Više izbjeljivača ne znači bolje čišćenje. Kada koristite izbjeljivač za čišćenje podova, sudopera, aparata i površina nemojte pretjerivati. Maksimalna doza po litri vode je 0,7 ml izbjeljivača.

Autor:Dnevno
loading...
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.