fbpx

SA SEZONOM KUPANJA STIGLE I LJETNE OPASNOSTI: Zaštitite se od utapanja pomoću ovih savjeta!

Autor: M. Marić

Donosimo vam nekoliko savjeta kojima je moguće spriječiti utapanje i povećati svoju sigurnost prilikom ljetnoga osvježenja u vodi.

Ljetna kupališna sezona odavno je u punom jeku, a jadranske su plaže pune turista i domaćih gostiju. Za sve one koji nisu u mogućnosti osvježenje potražiti u moru, gradski bazeni, rijeke i jezera slamka su spasa.

Kako je plivanje jedna od najpopularnijih ljetnih aktivnosti, tako su, nažalost, svake godine sve češći i tragični slučajevi utapanja. Donosimo vam nekoliko savjeta kojima je moguće spriječiti ove događaje i povećati svoju sigurnost prilikom ljetnoga osvježenja u vodi.

Hrvoje Jelavic/PIXSELL
Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Ako ljetujete na moru, prilikom izbora plaža odaberite onu koja je s morske strane ograđena plutačama, koje predstavljaju psihološku granicu i označavaju prostor gdje je kupanje dozvoljeno, a ako plaže nisu osigurane plutačama, ne plivajte na udaljenosti većoj od 100 metara od obale. Boravite uvijek na uređenim plažama na kojima postoji spasilačka služba.


Izbjegavajte skakanje u more sa stijena i drugih mjesta koja nisu uređena za skakanje ili je ono zabranjeno. Skakanje u vodu bez prethodnog rashlađivanja predstavlja i veliku opasnost za zdravlje zato što je razlika između temperature zraka i temperature vode čak 15 do 20 Celzijevih stupnjeva, a to je za svaki organizam previše. Prilikom naglih promjena u temperaturi, može doći do grčeva, pa čak i do srčanog ili moždanog udara.

Ivica Galovic/PIXSELL
Ivica Galovic/PIXSELL

Plivanje nakon obroka nikako se ne preporuča, kao ni plivanje pod utjecajem alkohola, a izbjegavajte i plivati sami.

Djeca nikako ne bi smjela ići na kupanje bez nadzora roditelja ili druge odrasle osobe, a neplivači ili osobe koje slabije plivaju – obavezno koristite pomagala za plivanje, uz nadzor dobrih plivača.

Dogodi li vam se nevolja, pokušajte ostati smireni, pravilno disati, a kako biste se što lakše održali na vodi i trošili što manje energije, pokušajte plutati na leđima i mašite jednom rukom za pomoć, a ako u vodi primijetite nekoga u nevolji, odmah pružite ili potražite pomoć i pozovite policiju.

Autor:M. Marić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.