Pixabay

Jeste li nasjeli na prevaru? Najveća zabluda o jajima ikada

Autor: dnevno.hr

Iako se posljednjih nekoliko godina upozoravalo na umjerenu konzumaciju jaja najnovije istraživanje otkrilo je odličan razlog radi kojega jaja treba jesti svakodnevno. Velika studija srušila je vjerovanja da jaja podižu rizik od kardiovaskularnih bolesti, jer ako se konzumiraju umjereno to pravilo ne vrijedi. Veliko istraživanje otkrilo je da jedno jaje dnevno ne podiže kardiovaskularni rizik. Od jednog jaja dnevno štoviše možete imati i zdravstvene koristi.

Iako će stručnjaci naglasiti da konzumacija jaja mora biti dio zdrave prehrane kako bi bila blagotvorna, svi strahovi da jaja kvare zdravlje, čini se, mogu mirno nestati. Do kineske studije objavljene u časopisu Heart došlo je nakon što se javnost godinama plašila nezdravim učincima konzumiranja jaja, od kolesterola do salmonele. Pekinški znanstvenici s ondašnjeg medicinskog fakulteta proveli su testiranje na 416.213 sudionika, a na početku istraživanja njih 13,1 posto prijavilo je da svakodnevno konzumiraju jaja. Devet godina poslije u toj je skupini zamijećeno 26 posto manje rizika od moždanih udara i 18 posto manji rizik od srčanog udara. Jednako tako, u skupini koja je u prosjeku jela 5,32 jaja tjedno primijećeno je 12 posto manje rizika od razvoja bolesti srca u odnosu na onu skupinu koja je konzumirala samo dva jaja tjedno.

Ova studija pokazuje poveznicu između umjerene konzumacije jaja (do jednog dnevno) i niže stope srčanih bolesti, napisali su autori.

Studija provedena na gotovo pola milijuna ljudi u Kini upućuje na to da svakodnevna konzumacija jednog jajeta smanjuje rizik od srčanih bolesti.

Autor:dnevno.hr
loading...
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.