Udruga branitelja proizvođača Panonija

IZ SRCA SLAVONIJE: Imamo originalan recept za čvarke!

Autor: dnevno.hr

Bolji su od najboljeg čipsa, kažu njihovi ljubitelji. Odlično se slažu s pivom, kombiniraju se uz luk, a prijaju i uz domaći kruh. Ovaj specijalitet iz domaće kuhinje u posljednje vrijeme sve je skuplji, a potražnja za njima sve je veća. No, zakleti ljubitelji čvaraka reći će kako je sve ono što se nudi na policama trgovačkih lanaca samo sjena pravog specijaliteta.

U Hrvatskoj se čvarci oduvijek pripremaju, a svatko ima neku svoju tajnu i metodu spravljanja. Pri pripremanju čvaraka treba ipak obratiti pažnju na neke sitnice. Prije svega slanina se reže na komadiće koji ne smiju biti preveliki jer se neće dobro istopiti, i kad mast već bude za skidanje, u njima će ostati velik dio neotopljene masti.
S druge strane, komadi slanine ne smiju biti ni presitni jer se time smanjuje kvaliteta masti, pa će izgorjeti prije nego što mast bude gotova a mast će promijeniti boju pa će se pregoreni talog u njoj povećati.

A najgore što možete učiniti jest da slaninu izrežete nejednako jer će tako čvarci jednim dijelom pregarati, a drugi će ostati sirov, što nikako nije dobro. Savjetuje se stoga da dužina slanine za topljenje bude oko tri centimetra. Naravno da smijete popiti koju rakijicu i da slaninu ne morate rezati uz pšomoć ravnala, ali potrudite se biti precizni.
Tajna kvalitetnih čvaraka je i dobar nož – ne smije biti tup i mastan, a važna je i temperatura pri kojoj ih režete. Što hladnije, to bolje. Izrezanu slaninu u prvih pola sata morate miješati bez prestanka, čvrsto stružući kuhačom po dnu i prelazeći po svakom dijelu kotla. U čvarke je dobro za vrijeme prešanja dodati mlijeko. Na deset kilograma narezane slanine dodaje se 1 dl mlijeka. Mlijeko se dodaje da bi čvarci na vrijeme dobili poželjnu boju, jer ako bi se čekalo s njegovim dodavanjem, mast bi pregorjela. Ako dodamo više mlijeka, čvarci će biti tamniji, a ako dodamo manje, bit će svjetliji. Mlijeko se dodaje kad se mast počne pojavljivati na površini, a slanina je još bijela. Taj je trenutak dobar zato što smanjuje opasnost preburnog pjenjenja masti, a ni u ovoj fazi ne treba zaboraviti na miješanje. Vatra se ne smije zapustiti, na početku mora biti jaka, a poslije se smije malo smanjiti.
Prvi znak da su čvarci gotovi njihova je smećkasta boja, a drugi da je mast bistra i svijetla. Kada su čvarci gotovi, treba ih sprešati, ali ne i soliti jer ako se ne sole,  trajno ostaju hrskavi poput najboljeg čipsa.

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.