Ilustracija: Foto: Pexels/Mike Greer

‘Imam žešći problem, cura je prekinula sa mnom kad je saznala!’ Hrvat otvorio dušu, traži pomoć!

Autor: Dnevno.hr/ T.Š.

Posljednjih godina svjedoci smo vrlo mučnih životnih priča, pa i tragedija, uzrokovanih fenomenom koji postoji diljem svijeta – kockanje. Oni koji se uvuku u ‘ralje kocke’ teško se iz njih izvlače, a problem je i što se prvi kockarski znakovi ponašanja pojavljuju u sve mlađoj dobi.  Ovom problemu svjedok je i jedan Hrvat koji je pomoć odlučio potražiti i na društvenoj mreži.

“Dvije godine imam žešći problem s klađenjem i prije godinu dana je cura prekinula sa mnom kad je saznala za to.  Razumijem njezinu odluku i imala je svako pravo to napraviti”, započeo je Hrvat svoju priču.

“Punim si um da prestanem”

“Nakon prekida, umjesto da sam postao bolji i odlučio prestati, postao sam gori. Tek sam nažalost prije mjesec dana shvatio koliko imam problem i da sam neću nikad prestati, priznao sam obitelji i zatražio pomoć. Kontrolu svojih financija sam dao njima i pomoću raznih grupa anonimnih kockara punim si um da prestanem, da se pomirim s gubitkom i zaboravim na to zauvijek”, pojasnio je i otkrio kako ima želju prestati, no postoje problemi s kojima se teško nosi.

“Želja za tim prestaje ali znam da me čeka još dug put da sasvim to nestane jer sam tek mjesec dana čist. Problem koji imam je sram i mržnja prema samom sebi, ne znam kako si oprostiti što sam povrijedio curu, razočarao mnoge i što sam općenito te dvije godine bio grozna osoba. Svaki dan razmišljam o svojim lažima i glupostima koje sam radio zbog klade. Mislim da si ni neću nikad oprostiti, ali kako bar ublažiti mržnju prema samom sebi jer mi je mindset da ne zaslužujem više nikakvu sreću, ni curu, ni svjetlu budućnost poslije svega što sam napravio? Jel’ ima netko savjet koji bi mogao pomoći?” upitao je Hrvat na Redditu.

Mnogi su u komentarima pohvalili činjenicu što je već poduzeo određene korake koji su polučili rezultat te su mu pružili punu podršku u tome da se u potpunosti oslobodi želje za kockom.

Terapija

Što se tiče savjeta, struka je dala određene smjernice i opisala zamke u koje se ovisnici o kockanju uvlače, zbog čega se iste te ovisnosti vrlo teško oslobađaju.

Ponajprije jer riječ o tome da mnogi ne žele priznati da imaju problem dok se ne suoče s dugovima koje ne mogu vraćati, gubitkom posla, pa čak i obitelji.




Samo liječenje ove ovisnosti se provodi u specijaliziranim i strukturiranim programima, a u tome mogu pomoći i savjetovališta za kockare, anonimni kockari koji svoja iskustva dijele u grupama na društvenim mrežama isl.

Kroz liječenje ovakvi pacijenti uče o vlastitom ponašanju i novih modelima istog, uče kako promijeniti vlastitu percepciju, ali i kako da prestanu činiti stalno iste greške, ponajviše, kako se oduprijeti porivu koji ih jako vuče.

Stručnjaci savjetuju da ovisnik svakako nastavi živjeti u krugu obitelji, koja će mu pomoći oko kontrole financija. Uz to, savjetuje se i da se obitelj uključi u edukaciju kako bi što bolje pomogla posrnulom članu obitelji. Ponekad je potrebno uključiti i Centar za socijalnu skrb ne bi li se situacija riješila.




Autor:Dnevno.hr/ T.Š.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.