Foto: Pexels/Sachuzayn/Ilustracija

Hrvati, Srbi i Bosanci u raspravi: ‘Prala noge svekrvi i svekru, odgojili ju na izvoru rijeke Čikole’

Autor: T.Š.

Na hrvatskom subredditu za raspravu o Hrvatima i Hrvatskoj, česte su teme u kojima sudjeluju na samo Hrvati, već i Srbi, Bosanci i šire. Često se dogode rasprave u kojima se svi međusobno posvađaju, a sada su se reditovci prisjetili nekih minulih vremena i starih običaja, pa čak i složili oko problema.

“Što je neka javna tajna iz (društvene) prošlosti koje se sramite/ne želite razmišljati?” glasilo je pitanje kojim je pokrenuta rasprava, a reditovac koji je otvorio temu je pojasnio: Ima film “Sjećaš li se Dolly Bell” koji pokazuje društvo u Sarajevu neke 1960 godine. Možda ste ga gledali. Ima ga na YouTube-u”, započeo je.

“Ja sam samo dio uspio pogledati jer mi je bio vulgaran, ružan i prost. Pitao sam svoje koji su inače iz Sarajeva je li stvarno tako bilo tada? Dobio sam razne odgovore ali u suštini više njih kaže da je bilo tako. Evo primjera – u filmu kći pere tati noge. Ali nije zato što je ona to htjela ili zato što mu je pokušala pomoći, nego po kinematografiji možeš vidjet da je to bilo nešto nametnuto – taj sami imidž toliko ponižava tu kćer da mi je bilo neugodno gledati. Ali najgore je što znam da je toga bilo. Čuo sam više puta kako su nekad su žene prale muškarcima noge. Sad pretpostavljam da se to rjeđe prakticira svugdje po ex-YU, naročito Hrvatskoj”, opisao je reditovac.

Foto: Pexels/Alizada Saleh/Ilustracija

“Deda je imao samo kćeri, ima li veće sramote”

Ubrzo se potvrdilo kako je točno ono što su mu ispričali njegovi roditelji. “To sa pranje nogu je baš obilježje najvećih čobana”, Ja se sjećam da je moja mama prala noge svekrvi i svekru koji ju nisu podnosili ni ona njih. I rezala im nokte. Odgojili ju u Zagori, na izvoru rijeke Čikole. Žensko je tamo bilo ko u ‘Prosjacima i sinovima’. Deda je imao samo kćeri, ima li veće sramote. I s takvim odgojem, došla u Zagreb na školovanje s 14 godina. Sluga pokoran”, “Generacijske traume idu dalje, na novu generaciju”, komentirali su reditovci.

Mnogi su zaključili kako su žene i danas u nepovoljnom položaju po pitanju ravnopravnosti, no pranje nogu i ne vide kao nešto jako sramotno. “Gotovo cili svit je žene tretira ko domaće životinje, ili malo gore, dobar dio svita još uvik to radi, a ti si se odabra sramit pranja nogu u Sarajevu”, komentirao je jedan reditovac na što nadovezao drugi opisom običaja s vjenčanja.

Hrvat iz Crne Gore izazvao kaos na Balkanu: ‘Hercegovci bi iskompleksirali i Brada Pitta’
“Dandanas je to običaj, ne znam točno gdje, al’ po selima ex-Yu, da žena mužu pere noge nakon vjenčanja, ono u vjenčanici još. Kao za foru, ali svi kužimo da je to ono da stoji ‘pod nogama’ podložno”, napisao je.
Autor:T.Š.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.