Screenshot YouTube

(FOTO, VIDEO) UŽAS U KINI! Vjenčali djecu u dobi od 13 godina, a mladenka je trudna pet mjeseci

Autor: A. B.

Svake godine se oko 15 milijuna djevojčica na svijetu uda prije osamnaeste godine

Dvoje trinaestgodišnjaka vjenčalo se prošlog mjeseca u Kini. Malena ceremonija održana je u Ding’an okrugu, provinciji Hainan u Južnoj Kini. Užas.

A snimke događaja pojavile su se na kineskoj streaming mreži.

Vjenčanje su navodno organizirali roditelji te djece, a u kratkom isječku, koji je objavio Independent, vide se mladenci u crvenim kostimima okruženi obitelji i prijateljima dok se klanjaju jedno drugome što je tipično za tradicionalno kinesko vjenčanje. Mladenka je pritom navodno i trudna čak pet mjeseci.

Iako njihova stvarna dob nije potvrđena, većina izvještaja tvrdi da par ima 13 godina, dok Beijing News tvrdi da on imaju zapravo 16 godina.

U svakom slučaju niti jedno državno tijelo neće službeno priznati vjenčanje, jer je zakonska dob za ulazak u brak u Kini 20 za žene, a za muškarce 22 godine.

Međutim, prema riječima profesora Jianga Quanbaoa, ne postoji kazna za kršenje tog zakona.

Unatoč tome što Kina jednu od najviših dobnih granica za ulazak u brak (u Velikoj Britaniji zakonska dob je 16, dok se u Iranu legalno možete vjenčati u dobi od devet godina uz pristanak suda), prijavljeni su brojni slučajevi sklapanja dječjih brakova upravo u Kini.

Tako je prošle godine 18-godišnji Wen oženio 13-godišnju Jie u jednom selu u okrugu Mengla, a ona je vrlo brzo poslije toga ostala trudna.

UNICEF tvrdi da se 15 milijuna djevojčica uda svake godine, dok je jedna od tri djevojke u zemljama u razvoju udana prije 18. godine.

„Dječja vjenčanja pokazuju kako djevojčice iz najsiromašnijih krajeva svijeta podnesu i najteži teret tog siromaštva“, objašnjava Angélique Kidjo iz UNICEF-a.

Pogotovo one koje žive u marginaliziranim zajednicama u ruralnim područjima subsaharske Afrike i Južne Azije gdje je ta praksa najčešća.

Rano vjenčanje i trudnoća mogu značajno utjecati djetetov emocionalni i fizički razvoj, a da ne govorimo o psihološkim posljedicama.

Autor:A. B.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.