Fizičko kažnjavanje djecu čini agresivnijom u odrasloj dobi

Autor: P.R.

U studiji koja je trajala 20 godina, znanstvenici su zaključili da podizanje ruke i vikanje na djecu ako su nestašni može voditi njihovom agresivnijem odnosu prema drugima u odrasloj dobi.

Fizičko kažnjavanje djeteta poput šamara ili drugog laganog udarca u posljednjih 20 godina nailazi na sve veće osude, a znanstvenici sada tvrde da to svakako nije najbolji način odgajanja neposlušnog djeteta, piše Daily Mail.

U studiji koja je trajala 20 godina, znanstvenici su zaključili da podizanje ruke i vikanje na djecu ako su nestašni može voditi njihovom agresivnijem odnosu prema drugima u odrasloj dobi. Zapravo, što roditelji više fizički kažnjavaju djecu, ona će vjerojatnije isto ponašanje pokazivati kasnije u životu.

Studija provedena na 500 obitelji pokazuje i da će djeca raditi manje neprilika roditeljima ako se oni suzdržavaju od fizičke i uvedu neki drugi primjereniji oblik kazne.

Podizanje ruke na dijete također može povećati šanse oboljenja djeteta od mentalnih bolesti poput depresije.

– U većini slučajeva roditelji vjeruju da je njihovo dijete namjerno neposlušno, međutim, ono se samo ponaša u skladu s razvojem – kaže doktorica Joan Durrant i predlaže roditeljima da u slučaju neposluha dijete ignoriraju desetak sekundi, a tek onda poduzmu odgovarajuće mjere.

Autor:P.R.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.