wikipedia

Deset ‘prikaza iz zone sumraka’

Autor: dnevno.hr

Što je bilo s babuškom, tko je iz boeinga skočio u Tihi ocean i odakle dolaze zelena djeca Woolpita?

Povijest je puna misterioznih ljudi. Za mnoge se vjeruje da su postojali iako nikada nisu bili identificirani. Na ovoj listi nalaze se neki od najmisterioznijih, piše listverse.com.

10. Monsieur Chouchani – tajanstveni učitelj Nobelovca

Na desetom mjestu pronašao se anonimni i tajnoviti židovski učitelj nadimka Monsieur Chouchani koji je preminuo 1968. On je u Europi poučavao mnoge važne učenike nakon Drugog svjetskog rata. Iako ne postoji niti jedan njegov rad, Chouchani je preko svojih učenika ostavio snažno naslijeđe poučavajući ih znanošću, matematici, filozofiji, te posebice Talmudu, odnosno židovskom učenju.

Svi podaci o ovom gospodinu drže se u velikoj tajnosti. Nadgrobna ploča nalazi mu se u Montevideu u Urugvaju, a na njoj je uklesano: ‘Njegovo rođenje i život zapečaćeni su enigmom’. Tekst je napisao jedan od njegovih učenika, dobitnik Nobelove nagrade Elie Wiesel, koji je i platio za nadgrobni kamen.

9. Tajanstveni Poeov ‘nazdravljač’ – godišnje štovanje pjesnika

Misteriozni muškarac svake godine 19. siječnja na rođendan pjesnika Egara Allana Poea posjećuje njegov grob. Tradicija je započela 1949, stoljeće nakon Poeve smrti. Pretpostavlja se da je riječ o muškarcu koji u ranim jutarnjim satima odjeven u crni kaput, sa crnim šeširom i štapom srebrnoga vrha, te licem sakrivenim šalom ili kapuljačom na grobu podiže zdravicu konjakom. Prije odlaska ostavlja tri crvene ruže i polupunu bocu konjaka na grobu.

Zdravicu često prate novinari i štovatelji, ali nikada nije bilo pokušaja ometanja ‘nazdravljača’ ili otklanjanja njegove maske.

8. Babuška – ključni svjedok Kennedyjevog ubojstva

Kada se analizirala snimka ubojstva Johna F. Kennedyja 1963., uočena je tajanstvena žena koja se pojavila i na brojnim fotografijama mjesta događaja . Bila je obučena u smeđi kaput i imala je šal na glavi, otkuda je potekao nadimak. Na snimci je djelovalo da žena drži nešto nalik na fotoaparat i fotografira čak i nakon što su se ljudi razbježali. Nakon toga je viđena kako odlazi u smjeru istoka. FBI je javno tražio da se žena javi i preda svoje snimke. Do danas nije poznato tko je Babuška i što je radila na mjestu događaja.

7. Kaspar Hausen – zatočeni princ

Kaspar Hauser

Sedmo mjesto pripalo je jednoj neobičnoj priči. U Nuenbergu u Njemačkoj 26. svibnja 1828. na ulicama se pojavio tinejdžer noseći pismo adresirano na kapetana šeste konjičke pukovnije. Anonimni autor u pismu je naveo da je dječaka dobio u skrbništvo 7. listopada 1812. dok je bio beba i nikada mu nije dozvolio zakoračiti izvan kuće. Sada bi dječak želio biti konjanik, pa je autor kapetanu ostavio izbor da ga primi ili objesi.

Hauser je tvrdio da je otkad zna za sebe oduvijek bio sam u zamračenoj ćeliji veličine 2x1x1.5 u kojoj se nalazio krevet od slame i drveni konjić kao igračka. Prvo ljudsko biće s kojim je komunicirao bio je tajanstveni muškarac koji ga je posjetio nedugo prije puštanja na slobodu. Muškarac je pazio da ne otkrije svoje lice.

Glasine kažu da je Kaspar Hauser bio princ nasljednik Badena koji je rođen 29. rujna 1812. i preminuo unutar mjesec dana. Tvrdilo se da je princ bio zamijenjen sa preminulim djetetom, te se pojavio 16 godina kasnije kao Kaspar Hauser. Hauser je umro od ubodne rane u prsa, a moguće je da ju je sam sebi nanio. Tvrdio je da ju je zadao muškarac koji ga je držao u zatočeništvu.

6. Fulcanelli – vječno mladi alkemičar

Pseudonim francuskog pisca i alkemičara (1839-?1953.) kojeg se smatra kulturnim fenomenom. Njegov učenik Eugene Canseliet je prema jednoj priči uspio pretvoriti 100 grama olova u zlato upotrebom male količine praška koji mu je dao njegov učitelj.

Smatra se da ga je na počecima Drugog svjetskog rata tražio Abwehr (njemačka obavještajna agencija) zbog poznavanja tehnologije nuklearnog naoružanja. Fulcanelli se sastao s francuskim atomskim fizičarom i dao mu točne podatke o nuklearnoj tehnologiji, a tvrdio je i da je atomsko oružje korišteno u davnoj ljudskoj prošlosti.

Canseliet tvrdi da se s Fulcanellijem posljednji put susreo 1953. kada je bio u 80-im godinama života, no tada je izgledao kao čovjek od 50 godina. Fulcanelli bi sada imao 171 godinu.

5. D.B. Cooper – skok iz Boeinga u Tihi ocean

Poznat i kao Dan Cooper, pseudonim otimača zrakoplova koji je 24. studenog 1971. padobranom iskočio iz Boeinga 727 u Tihi ocean nakon što je primio otkupninu od 200.000 dolara. Nije poznato je li preživio skok. Jedan je osmogodišnjak 1980. pronašao 5 800 mokrih novčanica od 20 dolara na obali rijeke Columbia. Serijski brojevi odgovarali su novčanicama kojima je plaćena otkupnina. Nakon ovog su događaja uvedeni detektori metala.

4. Comte St. Germain – božanstvo okultnih organizacija

Grof St. Germain navodno je preminuo 27. veljače 1784. Bio je pustolov, izumitelj, amaterski znanstvenik, violinist, amaterski skladatelj, te tajanstveni džentlmen. Nije poznato njegovo porijeklo, a nestao je netragom. O njemu je pisao Giacomo Casanova koji bilježi da je St. Germain prilično uvjerljivo tvrdio kako je star 300 godina, te da poznaje tajnu univerzalne medicine, vlada prirodom, može topiti dijamante, ali ih i stvarati.

Mitovi, legende i nagađanja rašireni su krajem 19. stoljeća i nastavljaju se i danas. Uključuju vjerovanja da je besmrtan, alkemičar sa eliksirom života, član tajnog društva, te začetnik Francuske revolucije. Brojne su ga okultne organizacije prisvojile kao uzor, pa čak i božanstvo.

Čovjek sa željeznom maskom

3. Čovjek sa željeznom maskom – u stvarnosti je bila od baršuna

Umro je u studenom 1703. Tijekom vladavine kralja Luja XIV bio je zatočenik brojnih zatvora, uključujući onog u Bastilji. Pravi identitet nikada nije otkriven jer mu nitko nikada nije vidio lice, koje je uvijek bilo pokriveno maskom od crnog baršuna, iako se u pričama uvijek spominjala željezna maska.

Njegovo je postojanje prvi put zabilježeno kada ga je 1669. ministar Luja XIV smjestio na čuvanje upravitelju zatvora Pignerol. Prema pismu s kojime je stigao u zatvor, ime mu je bilo Eustache Dauger. U pismu je upravitelju naloženo da pripremi ćeliju s mnogostrukim vratima kako nitko izvana ne bi mogao čuti što se unutra događa. Zatvoreniku je rečeno da će biti ubijen ako ikada i sa kime bude pričao o bilo čemu osim o svojim trenutnim potrebama. Upravitelj je jedini koji ga je smio vidjeti kako bi ga opskrbio dnevnim obrokom. Nakon smrti, sve zatočenikove stvari bile su uništene, a do današnjeg dana nije poznato o kome je bila riječ.

2. Gil Pérez – jednog trenutka na Filipinima, drugog u Meksiku

Španjolski vojnik odjednom se pojavio u Mexico Citiyju 26. listopadu 1593. noseći uniformu stražara filipinske palače Del Gobernador. Tvrdio je da nema pojma kako mu je uspjelo pojaviti se u Meksiku. Trenucima prije toga, tvrdio je, bio je na stražarskoj dužnosti u guvernerskoj palači u Manili. Kazao je da je guverner Don Gómez Pérez Dasmariñas upravo ubijen. Dva mjeseca kasnije brodom su s Filipina stigle vijesti koje su potvrdile i taj, ali i druge dijelove Perezove priče. Svjedoci su potvrdili da je Perez doista bio na dužnosti u Manili upravo prije pojavljivanja u Meksiku, a jedan je putnik broda prepoznao Pereza i zakleo se da ga je 23. listopada vidio na Filipinima. Perez se s vremenom vratio na Filipine gdje je nastavio svoj život, čiji je ostatak proveo bez većih događaja.

Zelena djeca Woolpita

1. Zelena djeca Woolpita – mračna zemlja, rijeka svjetla i zvukovi zvona

U 12. stoljeću u selu Woolpit koje se nalazi u Suffolku u Ujedinjenom Kraljevstvu pojavilo se dvoje djece. Pojava brata i sestre bila je u većini aspekata normalna, no u nekima je odskakala od uobičajenog ponašanja i izgleda tadašnjih tamošnjih stanovnika. Djeca su imala kožu zelene boje, govorila su nepoznatim jezikom i odbijala jesti bilo što osim smole iz mahunarki. S vremenom je njihova koža izgubila zelenu boju, a kada su naučili engleski jezik, objasnili su kako su iz ‘Zemlje Svetog Martina’ koja je jedno mračno mjesto gdje sunce nikada nije provirilo iznad horizonta. Jednog su se dana brinuli o očevom stadu i slijedili rijeku svjetla kada su čuli zvukove zvona. Tako su se našli u Woolpitu.

Neke teorije predlagale su da je porijeklo ove djece iz Zemljinih šupljina, paralelne dimenzije ili izvan ovoga svijeta.

Autor:dnevno.hr
loading...
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.