Danas je dan ljevaka: Povezuju ih s okultnim silama, a među njima su i ove svjetske face

Autor: T. Pšenko

U informatičkom svijetu najpoznatiji ljevak je Bill Gates, u glumačkom Scarlet Johanson, u pjevačkom Ladi Gaga, a u političkom Barack Obama.

U starim se vremenima uporaba lijeve ruke smatrala znakom zla. Također, nespretne se osobe nazivalo ljevacima, a ljevoruke se osobe povezivalo i s okultnim silama. Podsjećala je na sve vražje, pokvareno, a desna je ruka predstavljala pravdu, dobrotu i neiskvarenost.

Nova su vremena, no ljevoruki ljudi su i dalje obilježeni kao drugačiji, a svijet je i dalje prilagođeniji dešnjacima. U neki školama nastavnici potiču učenike da pišu desnom rukom. Najjednostavniji alati također su prilagođeni dešnjacima pa ljevacima zadaju posebne muke.

Upravo je današnji dan posvećen njima, a s tim se danom prisjećamo i svih svjetski poznatih ljevaka koji ruše sve stereotipe.

Prvi na listi je “plave krvi”, princ William. Za njim slijedi filmska legenda Charlie Chaplin koji je lijevom rukom bez pola muke vrtio svojim legendarnim štapom.
 Čuvena Mona Lisa naslikana je lijevom rukom Leonarda da Vincija, kao i njegova Tajna večera, Sveti Ivan Krstitelj i druga remek-djela.
 Najveći gitaristički virtuoz, Jimi Hendrix, također je bio ljevak, a tu je i Rafael Nadal, poznati tenisač koji lijevom rukom obara rekorde. U informatičkom svijetu najpoznatiji ljevak je Bill Gates, u glumačkom Scarlet Johanson, u pjevačkom Ladi Gaga, a u političkom Barack Obama.

Autor:T. Pšenko
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.