Foto: Pixabay/Ilustracija

Čistačice iz Hrvatske podijelile svoja iskustva: ‘Neki dan je bila fešta, evo što su napravili’

Autor: Dnevno.hr/T.Š.

Svake godine, uoči početka turističke sezone, kreće ‘lov’ na najtraženije djelatnike sezone. Uz konobare, to su čistačice. Raditi taj posao mnogima je “ispod časti”, a sada su same čistačice progovorile o drugoj strani svog posla, odnosno tome kako ih doživljavaju drugi djelatnici, njihovi kolege u firmama gdje rade.

Sve je započelo kada se jedna čistačica odlučila izjadati u Facebook grupi Mamine tajne anonimne i javne, a nakon njenog svjedočanstva brojne su čistačice odlučile podijeliti vlastita iskustva s poslom, kojeg mnoge od njih, kažu, vole.

“Htjela bih malo vidjeti kako ostali razmišljaju. Naime, radim u firmi kao čistačica (čiste se uredi, sanitarni čvorovi itd), ali ja se tamo kad dođem tako osjećam podcijenjeno, nevažno, doslovno nevidljiva…pristala sam na taj posao isključivo jer mi pruža radno vrijeme koje meni kao majci troje djece treba (samo prva smjena, bez vikenda i blagdana), ja shvaćam da se mene ne može gledati jednako kao neku tajnicu koja vjerojatno ima završeni pravni fakultet dok sam ja samo na srednjoj školi ali baš osjećam da je taj posao takvo dno u svakoj firmi iako znam da se najviše naradim a za najmanju plaću…da nađem nešto drugo, mogu ali nema šanse naći posao u prvoj smjeni bez radnih vikenda i blagdana…”, navodi u objavi.

Anonimno! Lijep pozdrav, pa evo ovako…htjela bih malo vidjeti kako ostali razmišljaju…naime, radim u firmi kao…

Objavljuje Mamine tajne anonimne i javneČetvrtak, 11. travnja 2024.

 

“Šef me ne doživljava 2 %, znam da sam dno u firmi”

Potom je opisala trenutak koji ju je posebno zabolio.  “Neki dan je bila nekakva fešta u firmi, ja npr. nisam bila pozvana, mislim…mogla sam ja doći sama od sebe ali mene se konkretno nije znalo niti me drugi dan itko pitao gdje sam i zašto nisam došla. Stvarno ne razumijem zašto je biti čistačica posao koji se tako malo cijeni, jednostavno si nebitan i kao da ne pridonosiš firmi. Imam osjećaj da tako ovi “višlji” gledaju…ili sam ja to samo umislila (a mislim da ipak nisam)…baš sam se morala izjadati”, dodala je i zahvalila svima na podijeljenim iskustvima.
“Iskreno i kod mene u firmi je tako, šef me ne doživljava 2% i znam da sam šta Vi kažete dno u firmi…isto mi je malo bed zbog toga jer smo nažalost i dalje u tom nekom zatucanom svijetu al jbg..šta je tu je, dođem, odradim ,zaradim svoj novac i tako je kako je..”, komentirala je jedna njena kolegica.

Potom se javila kći čistačice, izrazito ponosna na svoju majku. Ženi je uputila poruku: “Moja Mama cijeli skoro cijeli svoj život radi kao čistačica. S tim poslom je odgojila i othranila mene i brata, ništa nam nije falilo, imali smo i više od drugih. Ja imam fakultet i nikada ne bih gledala ljude s visoka zbog posla koji rade. Za mene je to potpuno nebitno. Budite ponosni što svojim radom hranite svoju djecu”.

Guliver

“Čistila sam u Domu zdravlja, bili su mi kao familija”

Zanimljivo, iako bi možda netko očekivao brojne negativne komentare, mnoge su čistačice podijelila jako lijepa iskustva te uputile pokoji savjet. Našla se tu i jedna bivša čistačica policijske postaje, kao i jedna bivša čistačica Doma zdravlja.
“Čime se vi sekirate. Ja sam čistačica i tko me pozdravi pozdravim i ja njega. Većinom sam u svom filmu dok čistim da ne primjećujem ljude oko sebe i jako volim svoj posao”, “Ja sam čistila policijsku postaju dvije godine i jednostavno nikad nisam imala takav osjećaj. Dapače povezala sam se sa svima njima, pili bi kavu zajedno i zvali bi me na svoje fešte. Mislim da dosta igra ulogu do cilog kolektiva i ljudi u njoj”, poručile su žene.

“Radila sam u firmi koja i dan danas odlično posluje. Imali smo direktora te firme koji je poštivao sve zaposlenike, od onog koji je kosio travu, do onog koji je bio do njega. Svi smo ga voljeli i poštivali. Kada je odlazio u mirovinu, svi smo bili pozvani na feštu, nikoga nije zaboravio. I poslije njega je došao čovjek koji je cijenio svakog čovjeka i svaki rad”, napisala je jedna gospođa.

Kažu da su učenici grozni: Pogledajte što su priredili u karlovačkoj školi

“Čistila u Domu zdravlja na zubariji i tehnici gdje ima ono baš puno posla, a svi počev od doktora, medicinskih sestara bili mi kao familija i sad kad sam u penziju znaju me obići i sve ih volim oduvijek i rado ih vidim, čujem. Ne znam što bi ti rekla, možda se i ti držiš nedostupno pa te zaobilaze”, zaključila je jedna bivša čistačica.

Autor:Dnevno.hr/T.Š.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.