fbpx
screenshot/YouTube

Baka Fanika slavi 102. rođendan, a recept za dugovječnost je – čaša gemišta svaki dan!

Autor: zagorje-international.hr/dnevno.hr

Osim što je iznimno vedra i druželjubiva, svoje sustanare u Domu uveseljava i svojim pjevanjem

Franciska Mlakar iz Čreta kraj Krapinskih Toplica rođena je na Valentinovo davne 1915. godine, i upravo danas navršava pune 102 godine. Cijeli svoj život provela je u tom malom mjestu, jer se, kako sama kaže, udala i otišla s brijega na brijeg.

Ona i suprug uglavnom su se bavili poljoprivredom, a s obzirom na veliko gospodarstvo, nerijetko bi angažirali i “težake” koji bi im pomagali u njihovim poslovima. Baka Fanika, kako je svi zovu, tada bi kuhala za radnike, i to jela s povrćem iz vlastitog vrta i njive.

Uživa u pjevanju


No, osim što je bila vrsna kuharica, baka Fanika bila je i vrsna šivačica, a taj je zanat izučila još kao djevojka.
– Jako sam lijepo šivala i svi su bili zadovoljni, kome sam god nešto napravila. Bila bih na glasu da su me imali mogućnosti negdje prijaviti – otkrila je.
Tako je kao djevojka bila izuzetno posvećena šivanju, a zaradila bi i nešto novca, koji bi, kaže, odmah dala svojoj braći, da odu u dućan i kupe osnovne potrepštine.
U njezinoj obitelji bilo je petero braće i sestara, a i ona je rodila petero djece – jednog sina i četiri kćeri. Najstarija kći je preminula.
– Bila je nešto bolesna na srce pa mi je umrla jako rano. Ah, kaj mogu – kaže baka Fanika.
No, zato je njezina preostala djeca, kao i unuci, kojima ne zna broj, rado posjećuju dok svoje umirovljeničke dane provodi u Domu za starije i nemoćne “Udruga Marija” u Čretu.
Na pitanje kako izgleda njezina svakodnevica, odgovora kako je stalno u pokretu i ne voli vrijeme provoditi ispred televizora.
– Hodam, prošećem, malo izađem van, pometem ispred vrata – otkriva.
Tajna njezine dugovječnosti i vitalnosti zacijelo je i u tome što nikada nije bila bolesna. Ni u 102. godini baka Fanika ne pije lijekove, a za dobro zdravlje i dug život ima jednu poseban recept. Naime, svakog dana uz ručak popije čašu gemišta, i priznaje – to je najbolji lijek.
Osim što je iznimno vedra i druželjubiva, svoje sustanare u Domu uveseljava i svojim pjevanjem.

Sto rođendanskih čestitki

Poseban osmjeh na lice izmamile su joj čestitke koje su već treću godinu pristigle na njezinu adresu uoči rođendana. Radi se o akciji Osnovne škole Voltino iz Zagreba, čiji učenici baki Faniki svake godinu pošalju sto rođendanskih čestitki.

Promatrajući čestitke, baka Fanika bila je dirnuta, te je izrazila želju da javno zahvalila svim učenicima koji misle na nju.

– Draga moja dječice, daj vam Bog doživjeti još stoput toliko, da vam bude još ljepše nego sad, da bi bili sretni, i koje curice imaju dečke, da su si dobri, i da se slože, i koji dečki imaju cure, da se vole i složno žive – rekla je.

Na pitanje kako iz današnje perspektive gleda na svoj život te je li on bio težak i mukotrpan, kaže kako uopće ne razmišlja o tome. Pune 102 godine su joj, kaže, proletjele za tren, a mladima želi da imaju topao dom, hranu i dobro društvu, jer smatra kako je upravo to dovoljno za sreću.
Autor:zagorje-international.hr/dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.