HRT

Kvizoljupci, od četvrtka pratite novi hrvatski kviz ‘Šifra’

Autor: dnevno.hr

Jedanput tjedno u trajanju do šezdeset minuta gledatelji će provjeravati svoje znanje, a pred natjecateljima je zadatak da uz znanje ispitaju i svoju sigurnost u to je li upravo odabrani odgovor točan.

U četvrtak 20. listopada na Prvome programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 1) u 20.05 započinje emitiranje novoga domaćeg kviza Šifra. Jedanput tjedno u trajanju do šezdeset minuta uz taj će kviz gledatelji provjeravati svoje znanje, a pred natjecateljima je zadatak da u nekoliko faza igre uz znanje ispitaju i svoju sigurnost u to je li upravo odabrani odgovor točan. Riječ je o zabavnome kvizu s privlačnim audiovizualnim rješenjima, koji na savršen način spaja strategiju i rizik. Nedvojbeno je da će i gledatelji s natjecateljima proživljavati napete trenutke.

Nakon brojnih inozemnih licencnih kvizova Hrvatska radiotelevizija, nakon dugo vremena, počinje s proizvodnjom domaćega kviza, a priprema ga u suradnji s produkcijskom tvrtkom Tvornica bitova.

„Nakon dužega vremena dobili smo priliku proizvesti domaći kviz znanja. Poput poznatih svjetskih kvizova i ova se zamisao razvijala dok nije dobila svoj konačni oblik. U tome smislu Hrvatska radiotelevizija kao javni medijski servis nastavlja svoju misiju predvodnika u proizvodnji kvalitetnih sadržaja, odnosno sadržaja koji čine razliku”, kaže urednik kviza Igor Grković.

U ulozi voditelja je Joško Lokas: „Šifra je u cijelosti domaći projekt! Na njemu su vrijedno radili zaposlenici Hrvatske radiotelevizije, scenografi, rasvjetljivači, tehnička ekipa i urednik emisije Igor Grković. Usto su domaći dizajneri osmislili vizualni identitet, a domaći autori glazbe cjelokupni audiokoncept. Na kraju, i domaći autorski tim stoji iza te izvorne ideje”, ističe Joško Lokas.

Glavni je zadatak bio scenografiju i vizualni paket staviti u funkciju sadržaja.

Budući da igra ima tri kruga, natjecatelji su zatvoreni u tri prstena. Prstenovi simboliziraju zatvorene krugove koje natjecatelji „otvaraju“ znanjem. S pronalaženjem točne šifre pojedinoga kruga „nestaje“ prsten po prsten. Na taj je način osmišljen središnji element scenografije unutar kojega se i odvija najveći dio igre.

Radi interaktivnoga predstavljanja natjecatelja i grafičke animacije prilagođene različitim fazama igre scenografiju okružuju LED ekrani. Dizajnom je svakoga pojedinog elemenata zaokružena jedinstvena vizualna cjelina kviza Šifra.
„Na postavljeno pitanje Koja je vaša šifra? odgovarat će kandidati koji uspiju doći na natjecateljsko mjesto s kojega mogu otići s osvojenim najvećim iznosom od 500 000 kuna”, pojašnjava Joško Lokas i dodaje: „Da zaključimo, kviz Šifra gledateljima Hrvatske radiotelevizije pružit će uzbudljivu igru i izniman audiovizualni doživljaj!”

Redatelj je Vladislav Knežević, majstor rasvjete Marko Foretić, umjetnički direktor Krasimir Gančev, interaktivna grafika djelo je Freda Terbovca, za scenografiju je zadužen Alen Čadež, za izbor natjecatelja Suzana Pardačer, autorica je priča o natjecateljima Maja Tokić, kostimografkinja Nataša Svekler, a producent Siniša Vrbanjac.

„Na kraju možemo samo pozvati gledatelje da od 20. listopada svakoga četvrtka budu s nama i uživaju u kvizu koji smo im pripremili”, ističu Joško Lokas i Igor Grković.
Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.