Foto: Facebook

ZASLUŽNA ZA CECINU KARIJERU, ALI I HITOVE DORIS DRAGOVIĆ, OLIVERA, MIŠE,…: Estrada potresena gubitkom autorice velikih hitova bivše Jugoslavije

Autor: T.Š.

Smrt Marine Tucaković potresla je estradu u regiji. Bila je među najplodnijim autorima hit pjesama bivše Jugoslavije, u svojoj karijeri napisala je više od 4.000 pjesama, a zaslužna je za karijere mnogih folk izvođača. Pisala je za sve – rockere, pop pjevače i pjevačice.

Od Tucaković se na društvenim mrežama opraštaju brojni glazbenici, među kojima su i Massimo, Kaliopi, Lepa Brena, Lana Jurčević, Novi Fosili, Nina Badrić i drugi.

“Draga Marina, hvala ti za “Stranca”. Zauvijek ćeš biti tu. U stihovima. I sjećanjima”, napisao je Massimo.

“Draga Marina, počivajte u miru… hvala vam za sve pjesme koje su obilježile naše živote. Sretna sam pa u svojoj karijeri imam pjesmu koju ste mi Vi napisali…”, napisala je Nina Badrić.

“Kako je teško opraštati se od najvećih… Hvala ti za stihove i istinu koju si dijelila sa nama… Sve ostalo je povijest…”, napisala je makedonska pjevačica Kaliopi.




“Što god da kažem za Marinu, uvijek je malo. Otišla je žena pjesnik svih nas, naš prijatelj i drug, koja je znala kao skener naše duše, što mislimo i osjećamo! Nikad se više neće roditi takva žena koju smo svi voljeli i poštovali! Ostat će njeni tekstovi kao pečat svih nas… Neka joj je laka zemlja i neka nas sada gleda sa nekog boljeg mjesta. Volimo te Marina i volit ćemo te uvijek i poštovati, jer si nam svojim djelima uljepšala živote, gde smo tvoje riječi pretočili u emociju koju su svi osjetili! Počivaj u miru!”, napisala je Lepa Brena.




“Zbogom kraljice, počivaj u miru”, napisala je Ceca koja je Tucaković posvetila nekoliko objava uz zajedničke fotografije.

“Zbogom i hvala na svemu”, objavljeno ja stranici Novih fosila na Facebooku uz pjesmu Tu, tu, tu…

Status na Facebooku Marini je posvetila i pjevačica Lana Jurčević.

“Žao mi je što se nismo upoznale, a htjele smo. Žao mi je što je nema više da piše tekstove kakve je samo ona znala pisati. Nitko je još nije dostigao. Hvala joj na svemu što je napravila za glazbu u regiji, kolika je srca dotakla, kolike ljude razveselila, zabavila, izula iz cipela u svakom smislu… mnoge i rasplakala, baš kao i nas tisuće ljudi večeras jer više svoje ‘pero’ neće primiti u ruke. Ali je toliko toga ostavila iza sebe.

Počašćena sam što me barem ponekad spominjala, što sam joj prošla kroz misli. Takvoj velikoj ženi. Takvom dragulju. Plačem i neka mi sad netko kaže da energija nije sve. Itekako je – kolika god udaljenost bila, osjeća se. Marina Tucakovic R.I.P”

 

View this post on Instagram

 

A post shared by La Lana (@lalana)

Marina je preminula u nedjelju u Beogradu u 67. godini života. Ni tjedan dana ranije zaprimljena je u beogradsku bolnicu “Dragiša Mišović” 14. rujna zbog gušenja i zadržana je na liječenju od korona virusa, a prije tri godine joj je dijagnosticiran rak dojke.

“Meni je ključna priča osoba za koju pišem, ali i njeno visočanstvo melodija – kad me povuče, onda sam tu car, a kad me ne vuče bude malo rutine i napinjanja i to može umjetnika baš smoriti”, govorila je Marina Tucaković.

Zaslužna je za uspješnu karijeru Svetlane Cece Ražnatović, ali i brojne hitove jugoslavenske glabene karijere.Od ‘Ljuljaj me nežno’, pjesme koju je otpjevao Oliver Mandić prije skoro 50 godina, ‘Ti samo budi dovoljno daleko’ grupe Generacija 5 (1979. godine), ‘Dodirni mi kolena’ grupe Zana (1982. godine), čiju obradu je otpjevala i Severina.

Sedamdesetih je surađivala s rock bendovima kao što su Smak i YU grupa, pisala je tekstove, između ostalih, za Biseru Veletanlić, Mikija Jevremovića, Maju Odžaklijevsku, Mišu Markovića.

Za Olivera Dragojevića je napisala i tekst za jedan od njegovih najvećih hitova – Što to bješe ljubav. Pjesma je 1988. godine na Splitskom festivalu osvojila nagradu stručnog žirija.

Bila je punopravna članica grupe Zana tijekom snimanja albuma ‘Loše vesti uz rege za pivsku flašu’, a Valentino iz restorana, B strana singla ‘Rokenrol za kućni savet’ Riblja čorba, jedina je pjesma ove grupe koju nije napisao Bora Đorđević.

Tijekom osamdesetih, napisala je hit pjesme za Zdravka Čolića (Ruška), Massima Savića (Stranac u noći), Mišu Kovača (Svi pjevaju, ja ne čujem), Magazin (Ti si želja mog života) i Doris Dragojević (Željo moja).

Autor:T.Š.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.