‘ZAPISANO U GENIMA’: Muzej Prigorja predstavlja dva umjetnička dvojca

Autor: Dnevno.hr / M.T.

Drugom i trećom izložbom izložbenog ciklusa “Zapisano u genima” Muzej Prigorja predstavlja dva umjetnička dvojca – oca Josipa Botteria Dinija i kćer Anu Mariju Botteri, te oca Vilka Žiljka i kćer Janu Žiljak Gršić.

Kako je Župni dvor Vugrovec znatno oštećen tijekom ovogodišnjeg potresa, izložbe se upriličuju istovremeno u prostoru Muzej Prigorja kao oblik suradnje ove institucije i udruge HULULKU i to s otvorenjem 23. listopada.

Kako je prošle godine započet ciklus, koji je zamišljen kao kompariranje kroz direktno izlagačko sučeljavanje poznatih likovnih obiteljskih parova, očeva umjetnika i njihove djece koja se bave istovjetnom umjetničkom granom, pokazao je veliki interes publike za ovakvu tematiku, odlučili smo ga nastaviti i ove godine predstavljanjem novih parova.

Kroz samostalne izložbe predstaviti ćemo četiri umjetnička para, a zajedničkom izložbom svih parova promovirati ćemo i opsežnije kataloško izdanje u studenom.

Prilika je to da posve drugom trajnijom disciplinom, a to je umjetnička, odgovorimo sve popularnijoj  znanstvenoj disciplini kao što je genetika, koja  za sve „krivi“ naše gene. Jer  ona kaže: talent je zapisan u genima. Koliki su utjecaji kada smo zaključili da su oni neminovni? Kolike su različitosti? Kolika je srodnost tek posjedovanje istovjetnog talenta, a koliko je odabir istog zanimanja tj. umjetničkog izraza produkt života u specifičnom okruženju.

Izložbe će biti i prilika nove valorizacije i aktualizacije umjetničkih osobnosti koje ne smiju biti zaboravljene i koje pokazuju da istinske umjetničke vrijednosti ne jenjavaju i da neminovno žive u stvaralaštvu, u genima vlastite djece.




Autor:Dnevno.hr / M.T.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.