fbpx

Zagrebačka filharmonija održat će koncert Lijepa Šeherezada

Autor: dnevno.hr/Zgf

Sopranistica Lidija Horvat diplomirala je i magistrirala solo pjevanje na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi profesorice Zdenke Žabčić. Usavršavala se i u Beču kod Olivere Miljaković te u Zagrebu kod Dunje Vejzović. Do sada je ostvarila više od trideset opernih uloga u zemlji i inozemstvu, a jednako je uspješna na koncertnim pozornicama.

U petak, 16.11.2012.g. u svom Crvenom ciklusu, Zagrebačka filharmonija održat će koncert pod nazivom „Lijepa Šeherezada“ pod ravnanjem maestra Leopolda Hagera i uz solističku izvedbu sopranistice Lidije Horvat.

Legenda o Šeherezadi iz antologijske arapske zbirke priča Tisuću i jedna noć uvijek iznova budi zanimanje i inspiraciju za stvaranje najljepših književnih priča, umjetničkih djela, filmskih predložaka i kazališnih postava.

Lik žene koja svojom inteligencijom,imaginacijom i ljepotom osvaja okrutnog sultana i tako spašava svoj vlastiti život, inspirirala je francuskog skladatelja Maurice Ravela kao i ruskog Nikolaja Rimski – Korsakova na skladanje glazbenih djela koja se danas smatraju remek djelima klasične glazbe. Skladatelji u svojim djelima glazbeno predstavljaju glavne likove priče, a atmosferu koloritno postižu i dočaravaju izmjenama orkestralnih boja.


>>>

Dnevno.hr poklanja 2 puta po dvije karte za KD Lisinski sretnicima koji se prvi jave na e-mail [email protected] Dobitnici karte mogu preuzeti na dan koncerta, 16.11. na PRESS pultu u Lisinskom od 18:30-19:20h na svoje ime i prezime.

Glazbenu uvertiru Šeherezada Maurice Ravel skladao je još za vrijeme studija. I sam skladatelj u svojoj zrelijoj glazbenoj fazi priznao je kako nije bio posve zadovoljan svojim ranijim radom pa se temi Šeherezade vratio nekoliko godina kasnije – u slavnom Ciklusu od tri pjesme za sopran i orkestar. Djelo je to koje pokazuje majstorstvo u detaljima orkestralnog zvuka koji balansiraju između suzdržanosti i dramatičnog klimaksa te u kojima vješto koristi mogućnosti ljudskog glasa koje tijekom skladbe iz odmjerenosti prelaze u ekstazu.

Upravo će svu raskoš ljudskog glasa koju je Ravel tražio pisavši skladbu, na ovom koncertu publici imati priliku pokazati Lidija Horvat, cijenjena hrvatska sopranistica respektabilnog profesionalnog iskustva,iznimnih glasovnih mogućnosti i velike muzikalnosti.

U drugom djelu publika će imati priliku čuti Simfonijsku pjesmu Šeherezada, najpoznatijeg i najpopularnijeg djela ruskog skladatelja Nikolaja Rimski-Korsakova. Glazba je to koja priziva Istok, ali se slavenskim utjecajima nastoji približiti zapadnjačkom uhu. Što zbog glazbe, koja zvuči neodoljivo egzotično, što zbog priče o Šeherezadi, djelo je to koje uvijek iznova fascinira slušatelje.

Maestro Leopold Hager već je u najranijoj mladosti pokazivao osobitu glazbenu nadarenost te je sa samo 14 godina primljen na poznati Mozarteum u svom rodnom gradu Salzburgu gdje je studirao orgulje, glasovir, čembalo, dirigiranje i kompoziciju.

Kao iskusan i tražen dirigent, maestro Hager redovitio dirigira u najuglednijim opernim kućama poput Bavarske državne opere, drezdenske Semperoper, a dirigirao je i u Metropolitan operi. Ovaj cijenjeni maestro prijatelj je i glavni gost dirigent Zagrebačke filharmonije te će ga zagrebačka publika imati prilike vidjeti i u narednim sezonama u kojima će održati čak nekoliko koncerata u Zagrebu.
Sopranistica Lidija Horvat diplomirala je i magistrirala solo pjevanje na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi profesorice Zdenke Žabčić. Usavršavala se i u Beču kod Olivere Miljaković te u Zagrebu kod Dunje Vejzović.

Do sada je ostvarila više od trideset opernih uloga u zemlji i inozemstvu, a jednako je uspješna na koncertnim pozornicama. Nastupala je s najvećim pjevačkim imenima današnjice kao i eminentnim dirigentima i orkestrima. Uz izuzetno bogatu umjetničku aktivnost bavi se pedagoškim radom kao izvanredni profesor na Muzičkoj akademiji u Zagrebu te na Veleučilistu Juraja Dobrile u Puli. Osnivačica je i voditeljica međunarodne ljetne operne škole Mirula u Pučišćima na otoku Braču. Do sada je snimila petnaest nosača zvuka. Dobitnica je mnogih državnih i međunarodnih nagrada i priznanja. Jedno od njih je i najviše državno priznanje za zasluge u kulturi, Orden reda Danice hrvatske s likom Marka Marulića.

Nadamo se da smo Vam dali dovoljno razloga zbog kojih 16.11. trebate biti u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog sa Zagrebačkim filharmoničarima.
Saznajte kako je to kad glazba govori “o ljubavi i o strasti” – Samo u Crvenom ciklusu Zagrebačke filharmonije!

Autor:dnevno.hr/Zgf
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.