Samostan Milosrdnih sestara sv. Križa u Đakovu Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

VIRTUALNA IZLOŽBA SAKRALNE ARHITEKTURE Državni arhiv u Osijeku odabrao je dva redovnička kompleksa

Autor: Dnevno/ M.T.

Povodom održavanja Međunarodnog festivala sakralne umjetnosti Ars Sacra 2020., koji se u Osijeku održava od 12.  do 20. rujna 2020., Državni arhiv u Osijeku je priredio virtualnu izložbu sakralne arhitekture.

Virtualna izložba ‘Archivalia Architecturae Sacrae – Pars Prima’ sadrži izbor projekata sakralne arhitekture iz fundusa Državnog arhiva u Osijeku. Ovogodišnji odabir je pao na dva sakralna graditeljska poduhvata na istoku Hrvatske početkom 20. stoljeća, gotovo istovremeno realizirana u dva usporedna trenda u graditeljstvu toga vremena, secesiji i historicizmu.

Za buduće Ars sacra festivale planira se napraviti poseban tematski odabir projekata sakralne arhitekture za svaku pojedinu godinu.  Ova virtualna izložba obuhvatila je izbor projekata dva značajna sakralna redovnička kompleksa u Đakovu i Iloku.

Viktor Aksmann i Ivan Domes od 1906. do 1908. godine u stilu secesije grade novi kompleks Crkve Presvetog Srca Isusova i Samostana Milosrdnih sestara sv. Križa u Đakovu, a Hermann Bollé u stilu historicizma-neogotike od 1906. do 1912. radi rekonstrukciju (restauraciju) franjevačke Crkve sv. Ivana Kapistrana kao dio franjevačkog samostanskog kompleksa u Iloku te novogradnju crkvenog tornja 1913. godine.

Predstavom ‘Flex’ otvoreni 44. Dani satire Fadila Hadžića

Autor:Dnevno/ M.T.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.