VIDEO: Gilbert i George u Zagrebu predstavljaju ‘fantastične radove prepune značenja’

Autor: Hina/dnevno.hr

Gilbert i Georges prvi put izlažu u Hrvatskoj i na jugoistoku Europe, a u MSU je postavljeno 59 slika iz njihovog najvećeg ciklusa "Jack Freak Picturesa".

Izložba poznatih britanskih umjetnika Gilberta i Georgesa, na kojoj je izložena serija slika “Jack Freak Pictures”, šezdesetak djela o općim temama, poput smrti, religije, života, seksa i novca, bit će večeras otvorena u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti.

Gilbert i Georges prvi put izlažu u Hrvatskoj i na jugoistoku Europe, rekla je ravnateljica MSU-a Snježana Pintarić na današnjoj konferenciji za novinare kojoj su nazočili i umjetnici.

Podsjetila je da je izložba organizirana oko četiri godine te da je prvotna namjera bila da se njihova retrospektivna izložba iz Tate Moderna postavi i u Zagrebu. Međutim, u međuvremenu su umjetnici napravili svoj najveći ciklus “Jack Freak Pictures” s glavnim slikovnim elementom Union Jackom, britanskom zastavom.

Tako je u MSU postavljeno 59 slika iz toga ciklusa, uz još neke rane radove, rekla je Pintarić, dodavši da su slike “upečatljive, fantastični radovi prepuni značenja”.

Životni partneri u cjelosti organizatori

Napomenula je kako su umjetnici sami postavili izložbu, izabrali djela, dizajnirali popratne materijale, od kataloga do postera i razglednica.

Umjetnici Gilbert i Georges, koji su i životni partneri, rekli su kako nastoje biti provokativni, ali da stvaraju umjetnost za sve. Izravno se obraćaju najširem krugu posjetitelja i zalažu se za odgovornu umjetnost koja otvara pitanja. Vjerujemo, kažu, da umjetnost ima učinak i snagu.




Iako je estetska komponenta u djelima zastupljena, umjetnici tvrde kako je zapravo riječ o načinu komunikacije s gledateljima. “Ne vjerujemo u formu, već u smisao”, poručili su, dodavši kako ne žele da posjetitelji bježe s izložbe, već da budu zavedeni i ostanu. Kažu i kako ih u njihovim djelima ne zanimaju poznate javne osobe, kao Andyja Warhola. Pop-art govori o konzumerizmu, a mi zastupamo humanizam, izjavili su.

Planiraju da nakon smrti njihova ostavština (slike, kuće, arhiva, knjižnica) bude na korist ljudima, tako da bude pretvorena u zakladu.

“Ne vjerujemo u Boga, ali vjerujemo da ne znamo. Radimo umjetnost koja razumije sve što je ljudsko”, poručili su Gilbert i Georges.




Gilbert i Georges pripadaju najpoznatijim i najutjecajnijim umjetnicima današnjice. Njihove slike, formatom monumentalne, nalaze se u zbirkama najpoznatijih svjetskih muzeja i galerija.

POGLEDAJTE VIDEO:

Autor:Hina/dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.