Foto: KU Fotopoetika

VERA VUJEVIĆ NA ZLARINU: ‘Otkrivam kako nijedna pojava nije toliko fascinantna kao starenje’

Autor: Dnevno.hr/ T.Š.

U subotu je na otok Zlarin u šibenskom arhipelagu doputovala druga stipendistica pjesničke rezidencije „Vesna Parun“ u organizaciji Kulturne udruge Fotopoetika. Dolaskom pjesnikinje Vere Vujović na otok rezidencija je i službeno počela. Rezidencija se ove godine održava po drugi put, uz veliko zanimanje pjesničke javnosti i financijsku podršku Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Grada Šibenika.

LUCIDNO – MISIJSKI OSVRT

Među 35 prijavljenih, ove je godine za rezidenticu odabrana pjesnikinja Vera Vujović (Zagreb, 1964.) koja će na Zlarinu provesti iduća dva tjedna. Jednoglasnom odlukom žirija pjesnikinja se istaknula, kako je rečeno u obrazloženju, “svojim izgrađenim autorskim glasom impregniranim gustim iskustvom rada s riječima, širokim obzorima nadahnutim potragama za bitnim i osjetljivim i nekom vrstom lucidno-misijskog osvrta na prolaznost, sa svim njegovim ‘svetim običnostima.”

Foto: KU Fotopoetika

Vera Vujović profesorica je komparativne književnosti i grčkog, pjesnikinja i autorica nekoliko pjesničkih zbirki, urednica, lektorica, prevoditeljica i voditeljica radionica kreativnog pisanja. Honorarno radi kao jezična urednica izdanja poezije i proze (izdavačiAora iFunditus) te književna prevoditeljica s engleskog i francuskog. Objavljuje prijevodne priloge (poezija Mary Oliver, NaomiShihabNye, Li YoungLeea, AloisiusaBertranda i drugih) na Trećem programu Hrvatskog radija te poetske i prozne autorske tekstove u radijskim emisijama i časopisima za kulturu.

U svojem se motivacijskom pismu, potrebnim za prijavu, izdvojila dubokim i zrelim razmišljanjem o životu, starenju, posebno životu i starenju žena – temi kojom bi se, kako je navela, bavila i o kojoj bi htjela pisati.

Foto: KU Fotopoetika

PRIJAVE NA RADIONICU

Štoviše, upravo je to tema kojom će se baviti polaznici dvodnevne radionice kreativnog pisanja koju će Vera voditi u Šibeniku i za koju su upravo otvorene prijave.




“U ovoj dobi otkrivam kako nijedna pojava nije toliko fascinantna kao starenje”, kaže Vera. “Ne samo u ciklusima polaznika radionica pisanja ‘za starije’, nego i osobnim ili društvenim kontaktima, najzanimljivije su mi žene moje dobi, s propalim ovim ili onim u svojoj vanjštini. Tamo-neznano-kamo po to-neznano-što sastoji se od dviju radionica neobvezujućeg podnaslova Suptilna svečanost starenja, koji bi mogao poslužiti kao ovlašno konturiranje iskustva ili svod, ispod kojeg ćemo se uputiti pisanjem kao odgovaranjem na neočekivane jezične zadatke tamo-neznano-kamo, i igrom istražiti to-neznano-što, što nam želi govoriti kroz nastanak naših tekstova. Polaznicima će biti potreban papir, olovka i znatiželja. Sve ostalo može se i ne mora dogoditi putem.”

Foto: KU Fotopoetika

Radionica će se održavati u povijesnoj jezgri grada Šibenika dok će točno mjesto i termini biti objavljeni uskoro na društvenim mrežama organizatora. Prijave za ovu besplatnu radionicu zaprimaju se na e-adresu [email protected]  .

Prošlogodišnja rezidentica bila je pjesnikinja Andrijana Kos-Lajtman iz Čakovca koja je i publiku i organizatore oduševila svojim pjesničkim i fotografskim crticama s otoka tijekom boravka na rezidenciji te koja je svojim književnim bavljenjem pjesnikinjom Vesnom Parun dala veliki vjetar u leđa ovom programu.




Autor:Dnevno.hr/ T.Š.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.